ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα έχει σύνορα - Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα έχει σύνορα - Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
INITME

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που καταφθάνουν στη Βόρεια Ελλάδα προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Ακόμη τέσσερις διμοιρίες έφυγαν σήμερα, Σάββατο, εκτάκτως με C 130  από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Ακόμα και οι διμοιρίες που επέστρεψαν από Χίο και Μυτιλήνη και ήταν σε ημερήσια ανάπαυση, οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να κοπεί η ημερήσια ανάπαυση και να διατεθούν κανονικά στην υπηρεσία.

Στον Έβρο βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος επανέλαβε από το Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων στη Νέα Βύσσα, την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων της.

«Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και συνέχισε:

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε. Ευχαριστώ πολύ».

Οι μετανάστες που βρίσκονται στο «σημείο μηδέν», μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, ανέρχονται πλέον σε περίπου δύο χιλιάδες. Όπως μεταδίδεται, πολλοί από αυτούς επιτίθενται κατά των ελληνικών δυνάμεων που έχουν συνταχθεί εκεί πετώντας φλέγόμενα ξύλα και πέτρες και εξαπολύοντας υβριστικά συνθήματα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ’ όπου την Παρασκευή επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Ερντογάν: Aνοίξαμε τα σύνορα – Σήμερα θα φύγουν άλλοι 25.000-30.000 πρόσφυγες

Αρκετές ήταν το βράδυ και οι αναφορές για πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά των συνόρων στον αέρα, ως αποτρεπτικό μέσο επιστροφής των μεταναστών/προσφύγων.

Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

AP 20060296434412


Πηγή: Ismail Coskun/IHA via AP

4.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μέχρι στιγμής, έχουν αποτραπεί 4.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, ενώ 66 μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα, κρατούνται.

Πέτσας: Οργανωμένη, μαζική και παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων Ελλάδας

«Οι 66 αυτοί μετανάστες δεν έχουν καμία σχέση με την Ιντλίμπ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για «οργανωμένη, μαζική και παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων» της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις τόσο στον Έβρο όσο και τα νησιά.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα», διαμήνυσε, ενώ ερωτώμενος εάν μέσα στα σχέδια είναι και το κλείσιμο των συνόρων, επανέλαβε την ίδια φράση.

Σκηνές έντασης

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

AP 20060297282985


Πηγή: Ismail Coskun/IHA via AP

Με τη βοήθεια της Τουρκίας

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών σε διάφορα ΜΜΕ, οι μετανάστες έφτασαν στον Έβρο με μέσα μεταφοράς που προσέφερε δωρεάν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβασή τους.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της
FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν

«Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν», τόνισε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον Έβρο.

«Θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ έκανε λόγο για πολλά περιστατικά αποτροπής μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στην χώρα μας από τον Έβρο.

Ανέφερε πως υπήρξαν συλλήψεις, δεν διευκρίνισε όμως το πόσες ήταν, και γνωστοποίησε πως όσοι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ. Όπως είπε, δεν θα προλάβαιναν να φτάσουν τόσο γρήγορα στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ