ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης - Μακ Ντάουελ: Ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ για υποδομές σε νησιά και Έβρο

Μηταράκης - Μακ Ντάουελ: Ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ για υποδομές σε νησιά και Έβρο
INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με 200 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την ελληνική οικονομία για τη στήριξη έργων υποδομών, λόγω των τελευταίων γεγονότων στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, δήλωσαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακ Ντάουελ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση θα κατευθυνθεί στους τομείς της υγείας, της καθαριότητας, της υδροδότησης και σε άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Επίσης, στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης περιοχών που πλήττονται από την κρίση, το οποίο σήμερα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία.

Θα υπάρχουν προγράμματα δανειοδότησης επιχειρήσεων, μέσω του πλαισίου που έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «έτσι ώστε μέσω των ελληνικών τραπεζών να δώσουμε μία ώθηση στις περιοχές των νησιών και του Έβρου που, τον τελευταίο καιρό, σηκώνουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο βάρος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφτηκε τις Καστανιές μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

10.000 άτομα θα έχουν αποχωρήσει από τις δομές μέχρι το τέλος Μαρτίου

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο υπουργός Μετανάστευσης προέβη στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του μήνα 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν αποχωρήσει από τα νησιά, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι 11.000 απελευθερώνονται από τις δομές.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και εντός του 2020 θα αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό ζήτημα.

Όπως είπε, 11.200 λαμβάνουν ακόμη παροχές ενώ δεν δικαιούνται. Απο αυτούς, οι 1.000 βρίσκονται ακόμη στα νησιά. Ακόμη 1.000 άτομα βρίσκονται στα νησιά από το 2018 και συνολικά 2.000 θα φύγουν μέσα στον Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής από τις αρχές του χρόνου έχουν αποχωρήσει συνολικά 6.174 πρόσφυγες και μετανάστες και περίπου 10.000 θα έχουν φύγει μέσα στο α' τρίμηνο του 2020. Σε αυτά τα νούμερα εντάσσονται και όσοι εισήλθαν παράνομα από την 1η Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ