ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμί Ακσόι: «Ατυχής και παραπλανητική» η ανακοίνωση της Αθήνας

Χαμί Ακσόι: «Ατυχής και παραπλανητική» η ανακοίνωση της Αθήνας
AP Photo

«Ατυχή και παραπλανητική» χαρακτήρισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. 

«Στον πυρήνα του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδας-Ε/Κ, καθώς και το γεγονός ότι Ελλάδα και Ε.Ε. αγνοούν τους Τουρκοκύπριους, που είναι συνιδιοκτήτες στην Κύπρο, και τα δικαιώματά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Οι προσπάθειές τους να δώσουν νομικό μανδύα σε αυτούς τους ισχυρισμούς μέσω της Ε.Ε. και μέσω των χαρτών που εκδίδονται από αυτό τον θεσμό, δεν έχουν καμιά αξία».

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν να είναι ένα κράτος-αρχιπέλαγος παραβλέποντας την αρχή της δίκαιης οριοθέτησης, βασικής αρχής για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Το πλέον τρανό παράδειγμα, όπως έχει ειπωθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις, είναι το Καστελόριζο», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους της διπλωματίας και της συνεργασίας για την ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη συνεχίζει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο Ακσόι αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση. Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Υπογραμμίζει δε πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες».

«Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ