ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Εξωπραγματικές οι αξιώσεις της Ελλάδας

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Εξωπραγματικές οι αξιώσεις της Ελλάδας

Για εξωπραγματικές αξιώσεις κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η Αθήνα προσπάθησε να συνδέσει την ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού με το Αιγαίο και το μεταναστευτικό

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η οποία για πρώτη φορά έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πολλές χώρες της συμμαχίας τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Ασφαλώς όπως αναμενόταν, η Ελλάδα και κάποιες χώρες προσπάθησαν να συνδέσουν τη βοήθεια που θα μας δοθεί με τις δραστηριότητες στο Αιγαίο ή τονίζοντας τη συμφωνία μας για το μεταναστευτικό με την ΕΕ είπαν ότι πρέπει να αποτελεί όρο. Κι εμείς τους δίναμε την κατάλληλη απάντηση. Τους προτείναμε να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός όμως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Τους είπαμε ότι για να δουν τις πραγματικότητες εδώ δεν χρειάζεται να είναι αντικειμενικοί και ειλικρινείς, μόνο να διαβάσουν το κείμενο χρειάζεται. Δώσαμε την απάντησή μας με έντονο τρόπο στις εξωπραγματικές αξιώσεις της Ελλάδας», ανέφερε.

Ένταση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ένταση σημειώθηκε κατά την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της χώρας μας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας τους συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα ενορχηστρωμένη δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας.

Όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους.

Τότε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σηκώθηκε από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ. Ζήτησε, μάλιστα, να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Δένδιας: Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση των συμπεφωνημένων

Στην ένταση που σημειώθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους Συμμάχους ότι, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Η Τουρκία, τόνισε ο υπουργός, εξετέθη στην διεθνή κοινότητα. Δέχτηκε από τουλάχιστον τέσσερις χώρες την υπενθύμιση σεβασμού των υποχρεώσεών της.

Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση των συμπεφωνημένων και του διεθνούς δικαίου, επανέλαβε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η Συμμαχία μεταξύ των χωρών δεν είναι κατά επιλογή. Αφορά όλα τα θέματα και όλους τους Συμμάχους. Δεν μπορεί η Τουρκία δεν ζητά βοήθεια για τη Συρία και να στρέφεται κατά μέλους του ΝΑΤΟ επειδή δεν συμφωνεί.

«Ο κ. Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε οπότε απάντησα κι εγώ για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου των μεταναστών στα σύνορα», είπε ο κ. Δένδιας.
Αναφερόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ είπε ότι κύριο θέμα της συζήτησης ήταν πώς οι δομές της Συμμαχίας μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα εθνικά συστήματα υγείας και τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών της Συμμαχίας, ώστε να εξυπηρετήσουν την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης του κορονοϊού.

«Τελικά όλος αυτός ο τεράστιος μηχανισμός του ΝΑΤΟ πρέπει να φανεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές αναγκαιότητες. Όχι μόνο για τα συνηθισμένα που κανείς μπορεί να σκεφτεί για μια αμυντική συμμαχία, αλλά και για να βοηθήσει στην καθημερινότητα των πολιτών της συμμαχίας» επισήμανε.

Επίσης, όπως είπε συζητήθηκε και το πώς ο ιδιαίτερα εξελιγμένος μηχανισμός του ΝΑΤΟ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να συμβάλει στη μείωση της παραπληροφόρησης στα θέματα του κορονοϊού.

Όσον αφορά τους Έλληνες που έχουν ξεμείνει σε διάφορα κράτη και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το συνολικό συντονισμό του επαναπατρισμού τον έχει η γγ Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών βοηθάει υπό τις εντολές της. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο ίδιος έστειλε τις προηγούμενες ημέρες ειδικό απεσταλμένο στο Λονδίνο, που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, για να συντονίσει την προσπάθεια με τις αγγλικές Αρχές.

«Πρέπει να φέρουμε τους συμπατριώτες μας πίσω με ένα τρόπο που να είναι ασφαλής και γι αυτούς και για τις οικογένειές τους και για την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ