ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Μηταράκης: Υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τις δομές προσφύγων

Κορωνοϊός - Μηταράκης: Υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τις δομές προσφύγων
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Τον σχεδιασμό για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε πρωινές του συνεντεύξεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με τους νεοαφιχθέντες, αλλά και τα αυτά που εφαρμόζονται στις δομές φιλοξενίας.

«Πρώτον, διαχωρίσαμε τις νέες αφίξεις. Όποιοι μπήκανε στην Ελλάδα από την1η Μαρτίου δεν έχουνε πάει στα υφιστάμενα κέντρα, για να μην εισαχθεί ο ιός. Δεύτερον, εφαρμόσαμε αμέσως μέτρα περιορισμού Ειδικά στη Ριτσώνα έχουμε κλείσει όλη τη δομή και τα κρούσματα είναι σε καραντίνα, ενώ παράλληλα ενημερώνουμε τον κόσμο. Τρίτον, έχουμε στήσει υγειονομικές μονάδες μέσα στις δομές.

«Τα μόνα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στη Ριτσώνα» ανέφερε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πολύ πριν ανακοινωθούν τα πρώτα κρούσματα σε δομές φιλοξενίας.

Όπως ανέφερε, «αν προκύψει κρούσμα, υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να δημιουργηθεί άμεσα χώρος καραντίνας για τα πρόσωπα τα οποία είναι θετικά και για αυτούς που είναι στον περίγυρό τους. Οι δομές έχουν μία δυσκολία που θέλω να σας την πω. Μπορείς να περιορίσεις την είσοδο ατόμων μέσα στις δομές και με το κλείσιμο της διαδικασίας ασύλου από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού και τον περιορισμό της κίνησης προσώπων προς τις δομές και με τα μέτρα που έχουμε πάρει για έξοδο από τις δομές μπορούμε να απομονώσουμε τη δομή. Αυτό που δεν μπορούμε να απομονώσουμε είναι την κίνηση μέσα στη δομή η οποία είναι πολύ πιο ενεργή από ότι είναι στις κοινωνίες εκτός».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τεστ σε κάθε πιθανό κρούσμα και στα νησιά, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν βγει αρνητικά. Αναφέρθηκε επίσης στην μείωση των μεταναστών που μένουν στα νησιά.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 σταματήσαμε επιτέλους την αύξηση των διαμενόντων στα νησιά. Για πρώτη φορά αυτό το τρίμηνο είχαμε 5,3% μείωση των διαμενόντων. Και το επόμενο τρίμηνο θα κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Τα νησιά πλέον δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος. Η αποσυμφόρηση τρίμηνο με τρίμηνο θα είναι πραγματικότητα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ