ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ζήσαμε

Χαρίτσης: Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ζήσαμε
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ο Αλέξης Χαρίσης ζήτησε σήμερα άμεσα μέτρα για την οικονομία πριν έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων.

Μιλώντας στον Real, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: «Η κρίση του κορωνοϊού θα έχει βαριές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικά στην ελληνική, που είναι ακόμη εύθραυστη. Προσέθεσε ότι: «Χρειάζονται τώρα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα δείγματα που έχουμε από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη ανησυχητικά και αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό».

«Μετά από ευρεία διαβούλευση προχωρήσαμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την στήριξη της οικονομίας, το «Μένουμε Όρθιοι»», επεσήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Αναμφίβολα πρέπει να κρατηθούν εφεδρείες. Για αυτό και προτείνουμε, ξεκινώντας από τώρα, να δαπανηθούν 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία. Πόροι που προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια», υπενθύμισε.

Business as usual

Στο μεταξύ, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «περιμένουμε και πιο γενναία μέτρα από την Ευρώπη. Δυστυχώς οι κυρίαρχες δυνάμεις στον πυρήνα της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ολλανδία, λειτουργούν με τη λογική business as usual, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση, βαθύτερη από αυτή του 2009». Ενώ υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλά για απαιτήσεις 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και ανακοινώνονται μέτρα ύψους 540 δισ. ευρώ -το 1/3 δηλαδή και μάλιστα με τη μορφή δανεισμού και όχι με απευθείας ενίσχυση των κρατών μελών». «Είναι ελάχιστα όσα δίνονται», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη είναι πίσω από τις εξελίξεις. Εκτός αν κάποιοι κύκλοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποκτήσουν οικονομικό πάτημα στις χώρες του Νότου και τη δική μας χώρα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία μας τώρα».

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη ότι «το κρισιμότερο ερώτημα που θα απασχολήσει όλες τις δυτικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια είναι αυτό της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων τους». «Πολλές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και να υπάρξουν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «σε ισχυρές οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, υποχρηματοδοτήθηκε ή και ακόμη και εγκαταλείφθηκε το δημόσιο σύστημά υγείας, και έμειναν άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες».

«Πρέπει να δούμε πώς στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, πώς ο κρατικός παρεμβατισμός και οι δημόσιες επενδύσεις θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι σε φαινόμενα όπως η κρίση του κορονοϊου, που μπορεί να επαναληφθούν και τι σημαίνει έρευνα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει πρωταγωνιστικά σε αυτή τη συζήτηση, που πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, ανοιχτά χαρτιά και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ