ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Μένουμε Όρθιοι: Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook

Κορωνοϊός - Μένουμε Όρθιοι: Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook
INTIME NEWS

Ένα βίντεο με τίτλο «Σχέδιο Άμεσων Παρεμβάσεων για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία» ανήρτησε τη Μεγάλη Τρίτη στην προσωπική σελίδα του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο διάρκειας περίπου τεσσάρων λεπτών βίντεο παρατίθεται ένα ερώτημα αναφορικά με το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα, μετά και την αναστολή των απαγορεύσεων κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό, στην αγορά εργασίας.

Γράφει σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας στο Facebook: «Το ερώτημα της Άννας Eλεφάντη είναι το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας. "Μένουμε σπίτι. Όταν όμως έρθει η ώρα για να βγούμε έξω, θα έχουμε δουλειές να πάμε;". Ένα ερώτημα που απασχολεί κάθε σπίτι, κάθε εργαζόμενο, κάθε μικρομεσαίο. Ένα ερώτημα που, δυστυχώς, φαίνεται πως επιλέγει να απαντήσει η κυβέρνηση με την ζοφερή και αποτυχημένη συνταγή των μνημονίων, των περικοπών, των απολύσεων και της εργασιακής ζούγκλας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται εν συνεχεία στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», το οποίο περιγράφει ως «σχέδιο άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid19. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία».

Νωρίτερα, τη Μεγάλη Τρίτη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και εκπροσώπους εργαζομένων στα super market και τις μεταφορές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση που θα βρεθεί η οικονομία και συγκεκριμένα ο κόσμος της εργασίας

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη μας ήτανε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία», και συνέχισε λέγοντας: «Όμως νομίζω ότι σιγά σιγά θα πρέπει να βλέπουμε την επόμενη ημέρα, και τις δυσκολίες αυτής της επόμενης ημέρας, καθώς βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της ύφεσης, για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

Περιγράφοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας, και όχι επιδότησης της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας».

Και μιλώντας για την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «αυτό, κατά την άποψή μας, θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας». Διευκρίνισε, δε, πως «τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων, του 2012 – 13».

«Αυτός είναι ο φόβος μας και πιστεύουμε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, διότι δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά. Κρούουμε, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες δυσκολίες που θα βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας όπου παραμένουν εν λειτουργία, όπως παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ στις μεταφορές, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, θα έλεγε κάνεις, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Και κατέληξε λέγοντας: «Άρα, λοιπόν, ξεκινώντας εγώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους αυτούς, έχοντας εσάς βεβαίως που τους εκπροσωπεί μπροστά μου, και μεταφέροντας μία τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που κάνουν. Αλλά πιστεύω ότι η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ πρέπει να είναι έμπρακτο πρώτα από όλα με τη διασφάλιση των όρων υγιεινής, τη διασφάλιση δηλαδή της δικής σας υγείας, των εργαζομένων αυτή τη στιγμή μέσα ατομικής προστασίας και, δεύτερον, μέσα από την διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ