ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση παρακολουθεί την ύφεση που έρχεται και δεν λαμβάνει μέτρα

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση παρακολουθεί την ύφεση που έρχεται και δεν λαμβάνει μέτρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή της η Έφη Αχτσιόγλου ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα που έχει πάρει.

 

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Real News, είπε ότι: «Τρία τμήματα συνθέτουν την εικόνα της εργασίας σήμερα: Εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν και είναι παντελώς ακάλυπτοι, ακόμη και από το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Εργαζόμενοι με μερικά μεροκάματα τον μήνα, με εργόσημο, εποχικά εργαζόμενοι, μπλοκάκια, εργολαβικοί κ.λπ. "Αόρατοι" ουσιαστικά για την κυβέρνηση άνθρωποι. Το δεύτερο τμήμα αφορά τους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης ή σε εκ περιτροπής εργασία που έχουν δικαιολογημένα μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας που είχαν και με τι όρους. Το τρίτο τμήμα είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν και μάλιστα κάποιες εξ αυτών, όπως τα σούπερ μάρκετ ή τα ντελίβερι, εντατικότερα απ’ ό,τι πριν. Αυτοί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα προστασίας της υγείας τους, δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας, ενώ παραβιάζονται διαρκώς τα ωράριά τους».

Εμπροσθοβαρή μέτρα

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως αν δεν ληφθούν άμεσα σοβαρά εμπροσθοβαρή μέτρα διατήρησης των μισθών και των θέσεων εργασίας και στήριξης με ζεστό χρήμα των μικρών επιχειρήσεων, με ορίζοντα τουλάχιστον εξαμήνου, οι εκτιμήσεις για πολύ μεγάλη ύφεση θα επαληθε αυτές θα βρεθούν πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Σε ό, τι αφορά τις απολύσεις, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι: « Η κυβέρνηση έκανε δύο βασικές επιλογές: την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθών στο 50%. Προφανώς το ζήτημα των απολύσεων δεν αφορά την περίοδο της αναστολής ή της εκ περιτροπής, αλλά το τι θα γίνει μετά. Εξάλλου, είναι εγγενώς αντιφατικό να μιλάς συγχρόνως για αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία και για απόλυση. Για την περίοδο μετά την καραντίνα, λοιπόν, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν άνετα να απολύσουν όσους θέλουν την επόμενη ημέρα και κατά πάσα πιθανότητα θα το κάνουν, διότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει ούτε να τους εξασφαλίσει ένα στοιχειώδες κεφάλαιο κίνησης ούτε να περιορίσει τη γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά. Μόνο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν από μόνες τους και μετά από γενικευμένη κατακραυγή, η κυβέρνηση τελικά προέβλεψε μια ελάχιστη υποχρέωση διατήρησης των ίδιων θέσεων εργασίας μόνο για 45 ημέρες μετά την αναστολή. Είναι προφανές ότι τέτοια μέτρα οδηγούν αυτομάτως στην ανεργία και στη συρρίκνωση μισθών και θα επιτείνουν την ύφεση.»

«Βλέποντας και κάνοντας»

Η πρώην υπουργός Εργασία υπογράμμισε ότι:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί την ύφεση που έρχεται και δεν λαμβάνει μέτρα για να την αποτρέψει ή να την περιορίσει. Είναι προφανές ότι με αυτή τη στρατηγική θα επιβιώσουν μόνο οι ισχυροί της αγοράς, δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα και οι οποίες θα είναι τελικά αυτές που στη συνέχεια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα στήριξης της οικονομίας.»

Προσέθεσε δε ότι: «Αντίθετα, με το εμπροσθοβαρές πακέτο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται τόσο οι εργαζόμενοι και ως προς τους μισθούς τους και ως προς τις σχέσεις εργασίας τους, αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς άμεση κρατική χρηματοδότηση που θα τους δώσει κεφάλαιο κίνησης και θα διατηρήσει τη λειτουργική τους ικανότητα μετά το τέλος της καραντίνας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ