ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία Τσίπρα για κλείσιμο εκκρεμοτήτων - Τί ετοιμάζουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ

Αισιοδοξία Τσίπρα για κλείσιμο εκκρεμοτήτων - Τί ετοιμάζουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ
Carl Court/Getty Images/Ideal Image/Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Μήνυμα προς τους δανειστές στέλνει με σημερινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθαρίσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες ώστε να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι τα ανοιχτά μέτωπα θα κλείσουν σύντομα και η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός διαμηνύει προς τους θεσμούς και πιο συγκεκριμένα σε ορισμένους κύκλους εντός αυτών, ότι "δεν έχει νόημα ολόκληρη η Ευρώπη να καθυστερεί συζητώντας πάνω σε στόχους που όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι ρεαλιστικοί".

Παράλληλα, επαναδιατυπώνει ρητά την κυβερνητική "δέσμευση να μην υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις", ενώ απευθύνει πρόσκληση στους αγρότες για "ουσιαστική παραγωγική συζήτηση", ξεκαθαρίζοντας ότι το "παράλληλο πρόγραμμα" θα προχωρήσει δίνοντας "λύσεις για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους", παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να το μπλοκάρει.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Αυγή της Κυριακής έρχεται στον απόηχο της παρέμβασης Τόμσεν που τάσσεται υπέρ της μείωσης των συντάξεων και της λήψης πρόσθετων μέτρων 9 δισ. ευρώ έως το 2018 για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τη θέση του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ σχολίασαν κυβερνητικές πηγές εκτιμώντας ότι δεν απηχεί τις απόψεις των Ευρωπαίων με το αιτιολογικό ότι ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο του καλοκαιριού και απευθύνεται στους υπόλοιπους θεσμούς που ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απόψεις του.

Όπως φάνηκε, πάντως και από το τελευταίο Eurogroup τα ανοιχτά μέτωπα κυβέρνησης-δανειστών είναι ακόμα αρκετά με την ελληνική πλευρά να ανησυχεί ότι οι Ευρωπαίοι ακολουθούν παιχνίδι φθοράς της κυβέρνησης προκειμένου να την εξαναγκάσουν σε νέα σκληρά μέτρα υπό το φόβο της οικονομικής ασφυξίας.

Ο Γ. Δραγασάκης με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής κάνει λόγο για καταστροφικές απαιτήσεις Τόμσεν στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση είναι απολύτως εφικτή αν ζητηθούν μόνο όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ετοιμάζεται νέο πακέτο;

Σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες της εφημερίδας σήμερα, ΔΝΤ και Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέο πακέτο για την Ελλάδα συνδέοντας την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους με τις εξελίξεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Όπως τονίζει η εφημερίδα επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ολιγωρία στο κλείσιμο του ασφαλιστικού επιχειρώντας να δημιουργήσει κρίση "είτε για να κάμψει την αντίσταση των Ευρωπαίων είτε για να εκβιάσει πράγματα στο εσωτερικό", κάτι που διαμορφώνει συνθήκες "μπρα ντε φερ" μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Την πρωθυπουργική πάντως διαβεβαίωση για προστασία των συντάξεων ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα να θέσει υπό αμφισβήτηση με δική του τοποθέτηση στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μίλησε για υπερπροστασία της τρίτης ηλικίας σε βάρος των νεότερων γενιών.

Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις και ελάχιστες παροχές για επιδόματα ανεργίας, επιμόρφωση και οικογενειακή βοήθεια.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης υπό το φως της σαφούς εκτίμησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν ευνοεί την Ελλάδα πιθανή χρονική μετατόπιση της αξιολόγηση για τον Μάιο - Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός θα έχει μέσα στην επόμενη εβδομάδα κρίσιμες συναντήσεις με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ και την Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής θα έχει πιθανότατα κατ' ιδίαν συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Στουρνάρας προτείνει νέες μειώσεις στις συντάξεις

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα με την κοινωνία όρθια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ