ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Τρεις οι βασικές αρχές στην άρση των μέτρων

Γεραπετρίτης: Τρεις οι βασικές αρχές στην άρση των μέτρων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τη χαλάρωση των περιορισμών, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως «έχουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε τη μετάβαση στην ομαλότητα».

«Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με το ότι, πρώτον, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι αυτονόητο ότι θα βγούμε ξανά στην κοινωνία και την εργασία. Προφανώς δεν καθίσαμε σε καραντίνα για να είμαστε μονίμως σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα ξαναβγούμε σταδιακώς αλλά χωρίς εκπτώσεις στην υγεία. Δεύτερη βασική παραδοχή είναι ότι ορισμένοι από τους κανόνες τους οποίους τηρήσαμε με αυστηρότητα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (…) Θα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, θα προστατεύονται οι ευάλωτοι, θα αποφεύγουμε τους μεγάλους κοινωνικούς συγχρωτισμούς άρα, αλλάζουμε τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και ενεργούμε. Το τρίτο, είναι ότι η μετάβαση δεν θα γίνει με τρόπο αυτόματο. Θα είναι στην πραγματικότητα μια σταδιακή μετάβαση, θα πάρει χρόνο, όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος ουσιαστικά θα έχουμε φάσεις στις οποίες θα απελευθερώνονται οι περιορισμοί που υφίστανται, θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να αλλάζουμε λίγο τη ροή των πραγμάτων. Θα είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα…».

Πλήρη κάλυψη στον Βρούτση

Παράλληλα, ο ίδιος παρείχε πλήρη κάλυψη στον Γιάννη Βρούτση για το ζήτημα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, το λεγόμενο Σκοιλ Ελικικου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι: «Δεν υφίσταται κανένα θέμα με τον υπουργό Εργασίας. Προσέθεσε ότι η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δημόσια υγεία, ένα θέμα το οποίο δεν συνδεόταν με το θέμα της τηλε-κατάρτισης, «παρά ταύτα εμφανίσθηκε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν μονοθεματικός δεν είπε τίποτε άλλο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, επικεντρώθηκε σε ένα και μόνο σημείο για να κάνει την κριτική του, η οποία ήταν εύκολη και πλειοδοτική, σε τόνους που δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα λόγου του Κοινοβουλίου».

Παράλληλα με την κριτική προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την επόμενη εβδομάδα να γίνει συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και με τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία της κρίσης, περιλαμβανομένων και των ζητημάτων τηλεκατάρτισης. «Με απόλυτη διαφάνεια, με μεγάλη λογοδοσία, με ειλικρίνεια όπως έχουμε συνηθίσει τον ελληνικό λαό, την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει και στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και στους Έλληνες πολίτες τι ακριβώς συνέβη με όλα αυτά τα ζητήματα», ήταν η θέση που διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Προσπάθεια για εξετάσεις εντός του Ιουνίου

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία, σε συνδυασμό μάλιστα με θέματα όπως ότι άδεια ειδικού σκοπού εκτείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι «είναι ζήτημα πολύ-παραγοντικό». Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία, ανέφερε, θα ανοίγουν σταδιακά -αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται να πηγαίνουν σήμερα, με έναν καλό ρυθμό- διασφαλίζοντας ότι «τα παιδιά θα βρίσκονται σε περιβάλλον, που κατά το δυνατόν, θα είναι στεγανοποιημένα από τον ιό. Δηλαδή με τήρηση των αποστάσεων εντός των τάξεων, θα περιοριστούν οι χώροι συγχρωτισμού εντός των σχολείων, θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση. Όλη αυτή η δέσμη μέτρων θα έρθει κατά πάσα βεβαιότητα το β' 15νθήμερο του Μαΐου, ανέφερε επίσης γνωστοποιώντας την κυβερνητική πρόθεση, να τηρηθούν κατά το δυνατόν οι χρόνοι που έχουν προβλεφθεί και για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Καταλαβαίνουμε απολύτως την ένταση και την αγωνία των οικογενειών, τα παιδιά των οποίων θα δώσουν εξετάσεις. Θα προσπαθήσουμε να είναι εντός του Ιουνίου οι εξετάσεις, να μην παρεκκλίνουν από το αρχικό πρόγραμμα, με κανόνες υγιεινής και να μην φθάσουμε σε βαθύ καλοκαίρι έτσι ώστε να είναι δυσκολότερες οι κλιματολογικές συνθήκες», τόνισε.

«Δεν θα υποκύψουμε σε πλειοδοσία παροχών»

Στη συνέχεια, στο θέμα των οικονομικών μέτρων στήριξης του πληθυσμού, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «το επίδομα των 800 ευρώ δίνεται κατά βάση σε εκείνους οι οποίοι πλήττονται από το κλείσιμο των καταστημάτων ή από τη μεγάλη μείωση του τζίρου. Με βάση την αρχή αυτή είναι προφανές ότι όσο πηγαίνουμε προς ένα άνοιγμα της αγοράς, η επιδοματική λειτουργία του κράτους θα περιορίζεται. Αυτονοήτως το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει απέραντους πόρους», ανέφερε και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε αυτόν το φθηνό λαϊκισμό, σε μια πλειοδοσία παροχών, η οποία θα διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα της εθνικής οικονομίας την επόμενη μέρα. Θα ενισχύσουμε απολύτως όσους χρειάζονται αλλά από εκεί και πέρα θέλουμε να έχουμε (…) μια κρίσιμη μάζα οικονομικού χώρου έτσι ώστε την επόμενη μέρα να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες. Άρα, επιδόματα ναι, αλλά μόνο σε εκείνους που θα έχουν πραγματικά ευάλωτο χαρακτήρα, δεν θα εργάζονται ή θα είναι ελλειμματικοί στα εισοδήματά τους».

Επέκταση προστασίας πρώτης κατοικίας

Ερωτηθείς για την πρώτη κατοικία ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας της επέκτασης του μέτρου της προστασίας», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη που επεξέτεινε για τέσσερις μήνες την προστασία αυτή -θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή είχε περιορίσει το χρόνο προστασίας μέχρι 31/12/2019-, με δική μας πρωτοβουλία έφθασε μέχρι το τέλος Απριλίου». Και, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται «ένα σχέδιο να υπάρχει δευτερογενής προστασία όσων βρεθούν σε δύσκολη οικιστική θέση».

Ταυτοχρόνως διαβεβαίωσε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι «θα εξασφαλίσουμε από την Ε.Ε. όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο παράτασης -και αυτό θα φέρουμε με νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία. Αν θα είναι προστασία περισσότερων ή λιγότερων μηνών είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση, είμαι όμως θετικός ότι θα υπάρξει πράγματι μια επέκταση της προστασίας αυτής τουλάχιστον για το χρόνο της άμεσης ύπαρξης της πανδημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ