ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Αντιδράσεις ΚΚΕ για τη μετάθεση της Πρωτομαγιάς

Κορωνοϊός: Αντιδράσεις ΚΚΕ για τη μετάθεση της Πρωτομαγιάς
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και να μετατεθούν για το Σάββατο, αμέσως μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας έναντι του κορωνοϊού.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» την απόφαση της κυβέρνησης για τη μετάθεση της εργατικής Πρωτομαγιάς, απευθύνοντας έκκληση προς τους εργαζόμενους να μη μείνουν σιωπηλοί και «να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα».

«Πρέπει τώρα να πάρουμε μέρος και να κινητοποιούμαστε και αύριο, Μέρα Δράσης για τα εργασιακά ζητήματα, και την Πρωτομαγιά. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όμως δεν μπορεί να μείνουμε σιωπηλοί, πρέπει είτε από το σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, είτε στο δρόμο εκεί που θα καλέσουν τα συνδικάτα συντεταγμένα να διαδηλώσουν. Μιλάμε για συμβολικές διαμαρτυρίες και στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις και σε συνοικίες της Αθήνας», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε: «Είναι ανεπίτρεπτο να απαγορευθεί κάτι τέτοιο. Πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αυτή τη λογική και αυτήν την άποψη».

Αναφερόμενος, εξάλλου στη συναυλία της Αλ. Πρωτοψάλτη είπε πως «και αυτό ήταν δείγμα της κυβερνητικής υποκρισίας, καθώς από τη μια η κυβέρνηση εκτοξεύει μύδρους και στέλνει αστυνομικές δυνάμεις κατά γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων όταν διαμαρτύρονται και διεκδικούν για να μείνουν όρθιοι και δυνατοί και λέει ότι συνωστίζονται και από την άλλη, βλέπουμε να συνωστίζεται ο κ. Πρωθυπουργός ή άλλα κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την -πολύ καλή κατά τα άλλα- ενέργεια της κυρίας Πρωτοψάλτη».

Η νταλίκα της Πρωτοψάλτη στο briefing: Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

Κατά τα λοιπά, το ΚΚΕ καλεί δε τους εργαζόμενους να μη μείνουν σιωπηλοί και να συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνουν την Τρίτη, συνδικάτα, σε εννέα σημεία της Αττικής αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων προφύλαξης.

Κανέλλη: Θα βγούμε στους δρόμους όπως πρέπει

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη που έκανε λόγο για «απαράδεκτες αποφάσεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Κανέλλη είπε: «Θα βγούμε στους δρόμους, όπως πρέπει, για να σταθούμε στο πλευρό του εργαζόμενου που τον περιμένουν δύσκολες ημέρες μετά την άρση του lockdown».«Δεν κάνουμε πίσω σε διεκδικήσεις εργατικές, δεν θα εκχωρήσουμε δικαιώματα, η Πρωτομαγιά του κορωνοϊού πρέπει να έχει και ένα σύνθημα, γιατί ο λαός έχει πληρώσει πολλά. Είναι εργατική Πρωτομαγιά και αν νομίζετε ότι εργάτες θα βγουν στους δρόμους για να βλάψουν εργάτες, κάνετε λάθος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κανέλλη.

«Οι “Ταξιάρχαι” και η “Κασταλία” που δεν είχαν συγχρωτισμό τηρούσαν τους κανόνες και δεν τον έκαναν οι επιστήμονες και οι γιατροί του “Ευαγγελισμού” που ξαφνικά αποφάσισαν να παραβιάσουν τα μέτρα;», διερωτήθηκε σε σκωπτικό τόνο η βουλευτής του ΚΚΕ.

Παράλληλα, επέμεινε πως στην περίπτωση του «Ευαγγελισμού» υπήρξε επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος των συγκεντρωμένων.

Χαρδαλιάς: Οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά μετατίθενται κατά μία εβδομάδα

Για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων μεταφέρονται οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού.ΔΗΜΟΦΙΛΗ