ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων - Θεοδωρικάκος: Παράταση όσο χρειαστεί στις άδειες ειδικού σκοπού

Άρση μέτρων - Θεοδωρικάκος: Παράταση όσο χρειαστεί στις άδειες ειδικού σκοπού
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 30 Μαΐου των αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών δημοτικού που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους για τους γονείς μαθητών Γυμνασίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, διευκρίνισε ότι οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα εργάζονται κανονικά στις υπηρεσίες τους.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν παιδιά στο δημοτικό σχολείο και σίγουρα μέχρι τις 30/ 5 δε θα πάνε σχολείο, έχουν δικαίωμα άδειας ειδικού σκοπού», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με τους μαθητές Γυμνασίου, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«Και εκεί, τις ημέρες που τα παιδιά δε θα είναι στο σχολείο αλλά στο σπίτι, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο γονείς τους θα μπορούν πάλι να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Τις υπόλοιπες ημέρες θα εργαστούν κανονικά».

Οι προβλέψεις για τις δημόσιες υπηρεσίες

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τη λειτουργία του Δημοσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα, όπως ότι «οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται σε τρεις βάρδιες, 7 πμ - 8 πμ -9 πμ, ώστε να προσέρχεται το 1/3 κάθε φορά για την αποφυγή συγχρωτισμού».

Για τον τρόπο εργασίας ανέφερε ότι «ευνοούμε τη συνέχιση της τηλεργασίας», με χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας ήδη από μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ ανακοίνωσε ότι «θα γίνει πραγματικότητα η ψηφιακή υπογραφή και θα μπορούν μια σειρά έγγραφα να τα υπογράφουν από το σπίτι τους». Το ίδιο θα συμβεί και με την ηλεκτρονική έκδοση μιας σειρά από πιστοποιητικά (θανάτου, γέννησης κ.ά).

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ακόμη λόγο για «σημαντικές αλλαγές που έγιναν για να μειωθεί η ανάγκη φυσικής παρουσίας», όπως και για τη λύση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των πολιτών με όσους εργάζονται με φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να κλειστεί ραντεβού και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Όσον αφορά το πώς θα προστατευθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά την εργασία τους στις δημόσιες υπηρεσίες, ο υπουργός ανέφερε ότι «εξηγούμε με την εγκύκλιό μας ότι πρέπει να υπάρχει απόσταση 1,5 - 2 μέτρα και όλοι να φορούν μάσκα», ενώ για το αν θα βάζει κάποιος τάξη στη σειρά των πολιτών και στην τήρηση των μέτρων, επισήμανε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα κάθε υπευθύνου υπηρεσίας.

«Πιστεύω ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα. Η μεγάλη πλειοψηφία απέδειξε ότι συνεργάζεται ευσυνείδητα» τόνισε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ