ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Παράταση τριών μηνών στην προστασία α’ κατοικίας

Μητσοτάκης: Παράταση τριών μηνών στην προστασία α’ κατοικίας
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την τρίμηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας αλλά και τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας μέχρι να «αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα συνεχιστούν και τα επιδόματα σε ανέργους για όσο διάστημα χρειαστεί ενώ παράλληλα τόνισε πως όσοι επιστρέψουν στη δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν το εισόδημά τους να στηρίζεται από την πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα, είπε:

- Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημιώση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που πλήττονται για όσο διαρκεί η κρίση.

- Διατηρούνται τα επιδοματα για όσους μένουν εκτός εργασίας

- Στήριξη των αποδοχών όσων γυρνούν στη δουλειά με μειωμένο ωράριο

- Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα "SUR" προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την παράταση για τρεις μήνες έως τις 31 Ιουλίου 2020 της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει το 2021 σε έναν μηχανισμό που προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Στόχος να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.

Τα νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις αναμένεται να αποσαφηνίσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες.

Σηκώνοντας το «γάντι» που εδώ και ημέρες έχει πετάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δαπανηθούν 36 δισ. ευρώ σε ένα σχέδιο τις λεπτομέρειες του οποίου «δεν ανέλυσε η Κουμουνδούρου».

Μίλησε δε, για λαϊκισμούς περί επιτάξεων που γίνονται για τις εντυπώσεις ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

«Προστατέψαμε την υγεία, υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό σχεδιασμό»

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το κοινοβούλιο της Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμη και κάτω από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Έτσι και στη σημερινή Ελλάδα η Βουλή λειτουργεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα έκκληση να σταματήσει η δημόσια αντιπαράθεση για τον τρόπο που λειτούργησε η Βουλή τους τελευταίους δύο μήνες.

«Επανέρχεται λοιπόν η Βουλή με πλούσιο νομοθετικό έργο μέχρι το τέλος Ιουλίου. Να μην πάμε σε θερινά τμήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση στήριξε συνειδητά εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να υπερασπιστεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

«Και αυτό το πετύχαμε» είπε, και συνέχισε:

«Την επιτυχία αυτή πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και όχι μόνο η κυβέρνηση. Για αυτό πάμε σε χαλάρωση των μέτρων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών, υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό.

Μίλησε δε, και για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορονοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση.

Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια

«Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και θα πλαισιωθούν και με άλλα. Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη ώρα όλα τα πρόσθετα ευρωπαϊκά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ