ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Ο Χατζηδάκης δίνει μισθούς 8.314 ευρώ την ώρα που παγώνει ο κατώτατος

Χαρίτσης: Ο Χατζηδάκης δίνει μισθούς 8.314 ευρώ την ώρα που παγώνει ο κατώτατος
ΓΡΗΓΟΡΙΣ ΧΡΥΣΟΧΙΪΔΗς /ΙΝΤΙΜΕ

Στον Κωστή Χατζηδάκη και την κυβέρνηση επιτίθεται ο Αλέξης Χαρίτσης για τους αυξήσεις μισθών στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Την ώρα που ο κ. Χατζηδάκης διπλασιάζει τις αμοιβές των στελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (από τα 4.600 στα 8.314 ευρώ), όπως αποκαλύπτει σήμερα η Αυγή, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης ακυρώνουν την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 και παρατείνουν το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων. Κι όλα αυτά με τροπολογίες εν κρυπτώ σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει με τον πιο προκλητικό τρόπο τις πραγματικές τις προτεραιότητες για την κοινωνία και την οικονομία, εν μέσω πανδημίας: πολλά για τους λίγους, λίγα –ή μάλλον τίποτα- για τους πολλούς. Δεν πρόκειται για αστοχία προφανώς, αλλά για μια ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή, τις συνέπειες της οποίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα ο κ. Μητσοτάκης.»

Ανησυχία για την οικονομία

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξή του ο Αλέξης Χαρίτσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οικονομία.

«Έχουμε μπροστά μας μία πρωτοφανή ύφεση, χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε το 2010» είπε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», επισημαίνοντας παράλληλα πως «σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές, η κρίση θα είναι βαθιά και η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες» όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αλλά και επειδή «ακόμη και πριν τον κορωνoϊό είχαμε επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας. Ενώ επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία έτρεχε με ρυθμό 2,8%, έφτασε στο 1% στο τέλος του χρόνου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης στηλίτευσε τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέροντας ότι «από την αρχή η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για μην μπούμε στο σπιράλ της ύφεσης. Δεν αρκεί η αναστολή των υποχρεώσεων, καθώς μιλάμε για ολόκληρους κλάδους που κινούνται με μηδενικούς τζίρους» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «αντίστοιχα πρέπει να στηριχθεί και το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί μεγάλο μέρος του ΑΕΠ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν παίρνει τώρα «ισχυρά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας» υπογραμμίζοντας ότι «αν σε λίγους μήνες βρεθούμε αντιμέτωποι με χιλιάδες λουκέτα και στρατιές ανέργων, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά και πιο ακριβό να στηριχθεί η πραγματική οικονομία».

«Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση: να καταγράψει και να δημοσιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μας και πώς ακριβώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, εξηγώντας ότι «στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» έχουμε καταγράψει όλες τις δημοσιονομικές πηγές και υποστηρίζουμε ότι τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί το 50% αυτών, δηλαδή 26 δισ. ευρώ, τόσο σε απευθείας ρευστότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όσο και σε εγγυοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ