ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο για τους εργαζομένους στον Πολιτισμό: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

Το σχέδιο για τους εργαζομένους στον Πολιτισμό: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Victor R. Caivano

Παρά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παραμένουν -για την ώρα- σε αναστολή θέατρα, κινηματογράφοι και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας. 

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε σειρά δράσεων για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του Πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, για τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι έχουν ενεργές συμβάσεις, προβλέπεται η ένταξη στηνειδική αποζημίωση σκοπού των 800 ευρώ. Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος είναι και οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι του κλάδου, οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι διερμηνείς, οι πάροχοι πολιτιστικού περιεχομένου και οι ταξιθέτες.

«Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Αναλυτικά τα μέτρα

Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, σημειώνονται τα εξής:

  • Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.
  • Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
  • Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.
  • Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς, ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο του Πολιτισμού

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και τα σωματεία εργαζομένων της Τέχνης και του Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση -τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων- στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στο Σύνταγμα, με τα εξής αιτήματα:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ