ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Σε ρυθμούς «επόμενης ημέρας» η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Σε ρυθμούς «επόμενης ημέρας» η κυβέρνηση
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση για τη χθεσινή πρώτη ημέρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μετά την πρωτοφανή καραντίνα των 42 ημερών.

Πολίτες και επαγγελματίες φαίνεται πως συμμορφώνονται με τις συστάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση που παρείχε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συμβολική κίνηση που αποσκοπούσε στο να δείξει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία συζήτησε για όλα τα θέματα, κυρίως για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε με νόημα ότι «η λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων είναι μια πράξη σεβασμού στους συμπολίτες μας για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να έχουμε αυτή την καθοδική πορεία επιδημίας πρέπει τώρα να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Οι πρώτες ενδείξεις που έχω από το πρωί, παρακολουθώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι ότι και σήμερα οι συμπολίτες μας συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ειδικών».

Από την πλευρά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «θα συνεχίσουμε όλοι να πειθαρχούμε και να δεχόμαστε έτσι την εφαρμογή των μέτρων, γιατί βέβαια τα προβλήματα που είχε ο τόπος, μας περιμένουν».

Από την 1η Ιουλίου η τουριστική σεζόν

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το καλύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσει η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου, ενώ αναφέρθηκε και στην υπερηφάνεια των Ελλήνων:

«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό».

Ήδη η κυβέρνηση προσανατολίζεται μετά από σχετικές συζητήσεις να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες που έχουν λίγα κρούσματα και κάποιες από αυτές βρίσκονται σχετικά κοντά στην Ελλάδα, όπως το Ισραήλ, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Το σενάριο επιτάχυνσης της άρσης των μέτρων

Η κυβέρνηση παρακολουθεί μέρα με τη μέρα την εξέλιξη της πανδημίας.

Αν η χθεσινή ικανοποιητική εικόνα σε όλη την χώρα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επιταχύνει την άρση των περιορισμών.

Εστιατόρια και καφέ μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και είναι ενδεικτική η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη προς αυτή την κατεύθυνση:

«Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που τα κρούσματα θα είναι πάρα πολύ χαμηλά και στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν οι ειδικοί. Εάν όλα πηγαίνουν καλά, θα θέσουμε στους ειδικούς αυτό το ερώτημα. Στο τέλος η απόφαση θα είναι πάντα των ειδικών».

Στήριξη του εισοδήματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των εισοδημάτων, σημειώνοντας:

«Από τη στιγμή που επαναφέρουμε την οικονομική δραστηριότητα στη νέα κανονικότητα, δεν σημαίνει ότι αμέσως θα αυξηθεί και ο τζίρος, ώστε να υπάρξει βιώσιμη εξασφάλιση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει για τους εργαζόμενους και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επομένως, ναι, θα εξακολουθήσει να υφίσταται στήριξη, σταδιακά και πάντα με σχέδιο».

Μάλιστα, όπως είπε, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας γιατί όπως τόνισε με επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου η κυβέρνηση θέλει παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας που συνολικά θα καλύψουν πάνω από 135 χιλιάδες ανέργους.

«Η ανανέωση των δελτίων ανεργίας θα γίνεται αυτόματα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης».

Όλα αυτά επειδή οι εκτιμήσεις για την ύφεση που θα καταγραφεί φέτος και που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινά από το 4,7%.

Υπάρχει όμως και το αρνητικό σενάριο: να φτάσει η ύφεση ακόμη και το 7,9%, παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας.

Την επόμενη χρονιά όμως -αν δεν έχουμε νέο κύκλο έξαρσης της πανδημίας- η κυβέρνηση ελπίζει σε αντίδραση της αγοράς και εκτιμά ότι θα καταγραφούν ρυθμοί ανάπτυξης που θα φτάσουν και -ίσως ξεπεράσουν- το 5,1%

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επετέθη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:

«Ο κ. Σταϊκούρας εδέησε να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για το τι έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εδέησε μάλιστα να μας ενημερώσει και για ένα σενάριο ύφεσης 7,9% το οποίο πουθενά δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό».

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε:

«Το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η Κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%. Αντί να αναμασά εμμονικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι "η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019", ας συμβιβαστεί με την πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ