ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την ακύρωση της άσκησης «Καταιγίδα»

Κορωνοϊός - ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την ακύρωση της άσκησης «Καταιγίδα»
INTIME NEWS

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με την απόφαση του ΓΕΕΘΑ να προχωρήσει στην ακύρωση της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα» ζητά την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρεται ότι «μία μόλις μέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της "Άσκησης Καταιγίδα", η Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναστέλλει για 15 ημέρες τη διενέργεια όλων των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης απέναντι στη πανδημία».

«Επειδή έγκυροι γνώστες της πραγματικότητας τονίζουν ότι το αεροναυτικό τμήμα της Άσκησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με λήψη των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της. Κυρίως όμως θα πρέπει να εξηγήσει τις διαρροές προηγούμενων ημερών, με βάση τις οποίες ως λόγος ακύρωσης της "Άσκησης Καταιγίδα" αναφερόταν διαδικασία σε εξέλιξη για συμφωνημένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Επειδή σε περίοδο πρωτοφανώς κλιμακούμενης Τουρκικής επιθετικότητας, η αναβολή της προγραμματισμένης άσκησης αφήνει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πλήρεις και σαφείς εξηγήσεις. Κυρίως αναφορικά με το ποιες εγγυήσεις εξασφαλίστηκαν – εάν εξασφαλίστηκαν και εφόσον ισχύουν οι διαρροές που δεν έχουν προς το παρόν διαψευσθεί – σε σχέση με τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Επειδή είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει αναπάντητα τα πολλαπλά και κρίσιμα ερωτήματα εάν προβαίνει και σε ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες σχετιζόμενες με τον Ελληνοτουρκικό διάλογο, θα πρέπει να εξηγήσει επιτέλους πως εξελίσσεται πλέον η στρατηγική της σε σχέση με την Τουρκία. Η αοριστία, τα πολλαπλά κενά ενημέρωσης και οι παλινωδίες δικαιολογημένα γεννούν έντονες ανησυχίες».

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου

Την εκτίμηση ότι «ο Στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν από πολύ νωρίς μέτρα έναντι του κορωνοϊού, έστω κι αν αυτά κρίθηκαν από κάποιους ως πολύ αυστηρά», εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ακύρωση στρατιωτικής άσκησης, στην οποία είχε προχωρήσει το Σάββατο το ΓΕΕΘΑ.

«Ο στρατός έχει ως πρώτο μέλημα την ασφάλεια της χώρας και οπωσδήποτε τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου .

«Ο λόγος που ακυρώθηκε η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση, αφού συζητήθηκε το θέμα ήταν ότι επειδή αυτή την εβδομάδα έγινε άρση των μέτρων και άρχισε να γίνεται η κυκλοφορία του κόσμου στο περιβάλλον. Επομένως δεν ξέραμε τι αντίκτυπο θα είχε αυτό αναφορικά με την εμφάνιση της επιδημίας», πρόσθεσε.

Ως δεύτερο λόγο, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε το γεγονός ότι «ο προγραμματισμός και η πραγματοποίηση μιας άσκησης είναι μια χρονοβόρα κατάσταση, η οποία θέλει αρκετό καιρό να προηγηθούν πολλές ενέργειες, ώστε αυτή να γίνει».

«Για αυτό τον λόγο η στρατιωτική άσκηση ακυρώθηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους και θα μελετηθεί η μεταφορά της σε εύθετο μελλοντικό χρόνο, μόλις δούμε ότι τα πράγματα πάνε καλά και δεν έχουμε κάποιο θέμα», συνέχισε ο ειδικός λοιμωξιολόγος της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ