ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: Τουρισμός, νοσοκομεία και έργα υποδομών στο επίκεντρο

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: Τουρισμός, νοσοκομεία και έργα υποδομών στο επίκεντρο
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων για τον τουρισμό, στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του μετά την καραντίνα επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μας δίνεται η δυνατότητα από τις 15 Ιουνίου να ανοίξουμε πλήρως τα σύνορά μας με όλους τους βόρειους γείτονές μας ώστε να διευκολύνουμε το χερσαίο τουρισμό και προς τη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κώστα Ζέρβα, μία ημέρα μετά το άνοιγμα της εστίασης, ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες είπε:

«Είναι σημαντικό να προσέχουμε, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, έχουμε σχεδόν περιορίσει κοντά στο μηδέν τα κρούσματα όμως ο κίνδυνος καραδοκεί».

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το οποίο ήταν σταθμός αναφοράς για τον κορωνοϊό και εξήγγειλε την ίδρυση το νέου ΕΣΥ, όπως είχε κάνει στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Star την προηγούμενη ημέρα:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνόδευε ο υπουργός Υγείας, ανέφερε:

«Είναι μια ευκαιρία ο κορωνοϊός να δούμε σε βάθος τις αδυναμίες του ΕΣΥ και να δούμε πως θα τις διορθώσουμε, ξεκινώντας προφανώς από τις ελλείψεις προσωπικού που ήδη έχουμε αρχίσει να διορθώνουμε».

Ταυτόχρονα, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους φορέων της πόλης, διαβεβαίωσε ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας πως οι απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.


«Είναι μια εξαίρεση που γίνεται μόνο για τη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως τη συγκεκριμένη ημέρα η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μπορέσουν να ανοίξουν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, και τα χερσαία σύνορα με τους βαλκάνιους γείτονές μας, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι επισκεπτών της Βόρειας Ελλάδας φτάνει οδικώς από τις βαλκανικές χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό έργο δεν σταμάτησε ούτε μια ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης να παραδοθούν σύμφωνα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που έχουν τηρηθεί ευλαβικά, πιστά στις δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους φορέων εστίασε σε τέσσερις βασικούς άξονες:

α) στα ζητήματα των υποδομών και των μεταφορών της πόλης και της περιφέρειας,

β) στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως πόλου καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης,

γ) στην ενίσχυση των δομών Υγείας και

δ) στη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς, της εστίασης και του τουρισμού.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το σταθμό λεωφορείων «Μακεδονία» ο οποίος ενισχύθηκε με 135 νέα λεωφορεία, καθώς επίσης και στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό «Βενιζέλος», που προγραμματίζεται να παραδοθεί στο κοινό τον Απρίλιο του 2023.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «οι χρόνοι για κατασκευή μετρό θα ισχύσουν στο ακέραιο».

Συνέντευξη στην Bild

Στον τομέα του τουρισμού η Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες της στη Γερμανία, και σε άλλες χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην γερμανική Bild και κάλεσε τους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, θα μπορούμε να καλωσορίσουμε οπωσδήποτε τους Γερμανούς από την 1η Ιουλίου με απευθείας πτήσεις προς τα νησιά. Και από τις 15 Ιουνίου μπορούν να πετάξουν στην Αθήνα» ανέφερε.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι:

«(σ.σ. Οι επισκέπτες) θα έχουν πρόσβαση σε μία εφαρμογή που θα τους παρέχει βασικές πληροφορίες και οδηγίες και θα μαθαίνουν που βρίσκεται η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα».

«Θα φροντίσουμε να υπάρχουν επαρκή τεστ σε όλα τα νησιά. Εάν συμβεί κάτι, θα μπορεί κανείς να διακομιστεί σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία μας στην Αθήνα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης στη γερμανική εφημερίδα ότι είναι θετικός στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα παρέχει οικονομική στήριξη και όχι δάνεια στα κράτη-μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ