ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» υπό όρους στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο

O ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» υπό όρους στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πληθαίνουν τα σημάδια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε τροποποιήσεις της θέσης του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την «σκληρή στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση για το επεισόδιο στον Έβρο, τώρα προσαρμόζει τη στάση της στο ζήτημα του φράχτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε πει «Όχι» στην ανέγερση του φράχτη στον Έβρο. Ως κυβέρνηση όμως τον άφησε στη θέση του. Τώρα κάνει ένα ακόμα βήμα, λέγοντας «ναι» υπό όρους στην επέκτασή του.

Η θέση αυτή εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε θετική στην επέκταση του φράχτη ως «μέσου προστασίας των συνόρων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορεί ο φράχτης να γίνει μέσο παραβίασης των δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν στους πρόσφυγες οι διεθνείς συνθήκες.

Η δήλωση Βούτση

Σήμερα ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την προσαρμογή της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε στο Mega ότι:

«Το σύνορο είναι ορισμένο. Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης».

Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την ύπαρξη ασφαλών διόδων για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, είπε: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν στη βάση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, υπάρχει η οπτική ότι γίνονται εισβολές και επιθέσεις λαθραίων.

Ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας κυριαρχίας, θα έπρεπε να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλλουν η Γενεύη και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία ασύλου.

Εκεί είναι η σύγκρουση. Κατά πόσο θα είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης αντί να κάνουμε τις διεθνείς ενέργειες που πρέπει για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνο και μια σειρά αλλαγές που θα μας βγάλει από τα διλήμματα».

Εντός του ελληνικού εδάφους

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επιβεβαιώνουν ότι το επεισόδιο με τους Τούρκους έγινε εντός του ελληνικού εδάφους. Στην εισήγησή του ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι από τη στιγμή οι «προπαρασκευαστικές εργασίες» ήταν «εντός του ελληνικού εδάφους» και η «κινητικότητα της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες», τότε και η «τουρκική κινητικότητα» έλαβε χώρα εντός ελληνικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται η δήλωση του Γιώρκου Κατρούγκαλου ότι «δεν αποτελεί "κινητικότητα" η παραβίαση των συνόρων».

Να δοθούν τα διαβήματα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε αίτηση στον υπουργός Εξωτερικών για να κατατεθούν τα κείμενα των ελληνικών διαβημάτων στην Άγκυρα. Στο σχετικό έγγραφο, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στον Έβρο το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί προς την Τουρκία από το Υπουργείο Εξωτερικών δύο ρηματικές διακοινώσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγησή σας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την 26/5/2020, η πρώτη ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε στην τουρκική πλευρά σε απάντηση του αιτήματος της για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη στο Νότιο Τμήμα του Έβρου. […] Σε σχετική απαράδεκτη και προκλητική δήλωση της 23/5/2020 το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίσθηκε ότι "η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων"».

Ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει:

«Επειδή, σε σχέση με ένα μείζον ζήτημα σαν αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, Επειδή μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να καταθέσετε στο Σώμα τις δύο ανωτέρω ρηματικές διακοινώσεις στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού».

Η κριτική

Μιλώντας στον Real o Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά. «Από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι έχει συμβεί στον Έβρο. Οι εξηγήσεις που δίνονται, ωστόσο, είναι αντιφατικές, και οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε διαφορετική γραμμή μεταξύ τους. Γιατί το υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον -όπως λέγεται- δεν υπήρξε παραβίαση και είσοδος στη χώρα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, προέβη σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά; Η εξέλιξη της όξυνσης της τουρκικής παραβατικότητας αναδεικνύει το έλλειμμα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης».

Πέρα από το ζήτημα της στρατηγικής , ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί εμμέσως (και με προσεκτικό τρόπο) την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία. Πρόκειται για αντιπολίτευση με στοιχεία «εθνικής πλειοδοσίας» την οποία σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Star:

Παρά το ότι δεν το διατυπώνει με σαφήνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί εμμέσως την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία. Πρόκειται για αντιπολίτευση από θέσεις «εθνικής πλειοδοσίας» την οποία σχολίασε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ:

«Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι οι οποίοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κρατάμε τα σύνορά μας ανοιχτά και σήμερα εμφανίζονται ως οι πιο υπέρ-πατριώτες που υιοθετούν τι; Ένα ψευδές δημοσίευμα μια εγγλέζικης εφημερίδας. Γιατί από εκεί ξεκίνησε όλη η υπόθεση. Νομίζω ότι αξίζουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Πάντως, η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τις διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με την εξωτερική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ