ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tουρκική προκλητικότητα: Η στρατηγική Μητσοτάκη, οι κινήσεις της Αθήνας και τα μηνύματα στην Άγκυρα

Tουρκική προκλητικότητα: Η στρατηγική Μητσοτάκη, οι κινήσεις της Αθήνας και τα μηνύματα στην Άγκυρα
(AP Photo/Thanassis Stavrakis, Pool)

Μια συστηματική προσπάθεια αποδόμησης των ελληνικών επιχειρημάτων αλλά και όσων προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις για το νομικό καθεστώς που διέπει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα των νησιών αλλά και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, «ποντάροντας» στις παράλογες και προκλητικές ενέργειές της και βασιζόμενη στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Στόχος είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας και για αυτό το λόγο προχωρά σε προκλητικές ενέργειες που σχετίζονται είτε με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε οικόπεδα πέριξ της Κύπρου και νότια της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, επιχειρεί να δημιουργήσει δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τετάρτη πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα -επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το επόμενο διάστημα η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες ενώ δεν αποκλείεται να αποσταλεί τουρκικό πλοίο για να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

xartis copy


O χάρτης της θαλάσσιας περιοχής εντός της οποίας η TPAO θέλει να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων

Στενά φαίνεται πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορεί να διαφωνούν σε ό,τι αφορά τις τακτικές κινήσεις, ωστόσο συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να παραβιαστεί καμία «κόκκινη» γραμμή.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει μεθοδικά το ταξίδι του στο Ισραήλ στα μέσα του μήνα, δείχνοντας επί της ουσίας τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί -τον ίδιο που είχε χαραχθεί και από άλλες κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του, με τον οποίο θα συζητήσουν τις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθεί, ωστόσο, και το θέμα του τουρισμού.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠτΔ

Το πρώτο θέμα που ετέθη κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ήταν οι τουρκικές προκλήσεις.

Το θέμα βρέθηκε, άλλωστε, και στην κορυφή της «ατζέντας» κατά την συνάντηση της κ. Σακελλαροπούλου με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για δεύτερη φορά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έστειλε το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο διάλογος του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ενδεικτικός:

Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση.

Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή την ένταση. Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη δεν την αμφισβήτησε ποτέ, όπως συνέβη και στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων όλης της Ε.Ε.


Αικατ. Σακελλαροπούλου:
Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας... Στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε αρκετούς συμμάχους. Επισκέφθηκα την Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής.


Κυρ. Μητσοτάκης:
Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, υπάρχει ισονομία στην Θράκη που πρόσφατα επισκεφθήκατε.

Σε εγρήγορση η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση για την προάσπιση των εθνικών της θεμάτων.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε:

«Έχουμε πάντα το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα….».

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς τους συμμάχους της Ελλάδας αλλά και την Ευρώπη, τόνισε σε συνέντευξή του σε περιοδικό:

«Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα».

Και συμπλήρωσε:

«Το αντίθετο, θα έλεγα. Όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την Ε.Ε. και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής ζητούν τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εμείς αυτό που ζητάμε επιτέλους από την κυβέρνηση… είναι να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική».

«Τα λόγια και οι πράξεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα» είπε με τη σειρά του ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ