ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό: Εντατικοποίηση των ελέγχων και πρόσθετα μέτρα

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό: Εντατικοποίηση των ελέγχων και πρόσθετα μέτρα
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα νέα κυβερνητικά μέτρα με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού και της επαναφοράς των πτήσεων από το εξωτερικό. 

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο -όπου χρειαστεί, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα ενώ το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού.

Το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει το απόγευμα.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτκών συνακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όταν χρειαστεί», τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία».

«Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή, δεν μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226.000 τεστ, με έμφαση σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα εφαρμόζει καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση δηλώνσει ότι παραμένει σε σε εγρήγορση και ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της.

«Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το σενάριο επιβολής τοπικών lockdowns, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα ενεργειών με περιοριστικά μέτρα, δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω καμία».

Χαρδαλιάς Υπάρχουν σενάρια για lockdown υπερτοπικού χαρακτήρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου μέσω τηλέδιάσκεψης από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς μόλις είχε ολοκληρωθεί η μεταξύ τους συνάντηση, και όταν βρέθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και σημείωσε:

«Το ότι σταματήσαμε τις προφορικές ενημερώσεις δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν συνεργαζόμαστε για τα ζητήματα αυτά. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Αρα, δεν υπάρχει κάποια είδηση, απλά αξιολογούμε τα δεδομένα, χαράζουμε τη στρατηγική, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, βλέπουμε τα ζητήματα που αφορούν στους ελέγχους, τα μηνύματα που δίνουμε και τις προτεραιότητες που βάζουμε. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτελέσει είδηση».

Σε ερώτηση για τα νέα κρούσματα τόνισε πως όταν μιλάμε για αυξήσεις κρουσμάτων πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι δεν αφορά στην ποσότητα. Όπως εξήγησε, μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν.

«Αν, όμως, υπάρχουν 5 κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, να μην υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από που προέρχονται και έτσι να μην μπορούν να "στεγανοποιηθούν", τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

«Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κηρύξει lockdown σε κάποιες περιοχές, αν χρειαστεί, απάντησε ως εξής:

«Ολα αυτά είναι σενάρια. Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία γράφουν τι κάνεις σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν και lockdown και οτιδήποτε. Από την πρώτη στιγμή σας έχω πει ότι στη διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είναι είτε υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση στην οποία δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια».Τι λένε κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είναι ανησυχητικός μέχρι στιγμής, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές χθες, Δευτέρα, στο CNN Greece.

Όσον αφορά στο σενάριο για τοπικά lockdown, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, σημειώνουν πως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση προς ώρας, ενώ αναμένεται να μπουν σε καραντίνα ορισμένες δομές μεταναστών και προσφύγων.

«Κάποιες δομές θα μπουν σε καραντίνα και βλέπουμε για άλλες περιοχές», σημείωσαν, χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σε ερώτηση σχετικά με το γιατί επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, οι ίδιες πηγές απάντησαν:

«Για να μην ξεφύγουμε. Για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ