ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση μεγατόνων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ο Μιωνής

Σύγκρουση μεγατόνων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ο Μιωνής
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το «φρούτο» της διαπλοκής φαίνεται ότι ακόμη δεν είναι ώριμο για να πέσει και να εξαφανιστεί. Φαίνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολίτευσης, με εκατέρωθεν καταγγελίες, είναι «όπλο» για κάθε κυβέρνηση, ώστε να κατηγορεί την προηγούμενη. Ή και το αντίστροφο.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις σε μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την καμπάνια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που ξεσήκωσε αντιδράσεις, ωστόσο τα όσα υποστήριξε ο Σάμπυ Μιωνής στην Προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου προκάλεσαν πολιτική «θύελλα».

Πρόκειται για συνομιλία που ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι είχε με τον Νίκο Παππά, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός το Μάιο του 2016 .

Τι ακούγεται στο ηχητικό απόσπασμα

Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα που κατατέθηκε στην επιτροπή, ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς φέρεται να καταλογίζει στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι αποσκοπούσε σε χρηματικά οφέλη.

Σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύθηκε ο κ. Παππάς φέρεται να υποστηρίζει:

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Έχει τη δική του ατζέντα. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά

Σ. ΜΙΩΝΗΣ: Βγάζουν λεφτά;

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά λεφτά, δε μιλάμε τώρα για ... βγάζουνε λεφτά! ... Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού... Εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε.

Σ. ΜΙΩΝΗΣ: Realpolitik λέγεται αυτό.

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες, ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!


Ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του υποστήριξε αργότερα ότι τα όσα έλεγε περί ατζέντας δεν ήταν για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά για τον Αντώνη Σαμαρά.

Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδείκνυε την ύπαρξη λογαριασμών του Σάμπυ Μιωνή στη λίστα Λαγκάρντ και ερευνάται παράλληλα η εμπλοκή στην υπόθεση του δικηγόρου του, επιχειρηματία και στενού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.

Δείτε εδώ την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού

Επιχείρηση εμπλοκής της συζύγου του πρωθυπουργού

Στη συζήτηση, όπως υποστηρίζει ο Σάμπυ Μιωνή, με τον Νίκο Παππά, ο τότε υπουργός του παρότρυνε να εμπλέξει μέσω του Σταύρου Παπασταύρου και την Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, με αντάλλαγμα να κλείσουν οι δικαστικές του υποθέσεις.

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Να βγει να μιλήσει...

Σ. ΜΙΩΝΗΣ: Να βγει να μιλήσει να πει τι ρε συ;

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Έλα ρε μ…α. Να βγει

Σ. ΜΙΩΝΗΣ: Είναι κολλητή φίλη του Σταύρου... Όταν πέθανε η γυναίκα του Σταύρου. Η Μαρέβα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του στάθηκε. Ήταν σαν δεύτερη μάνα του παιδιού του. Τι θες δηλαδή; Δεν ξέρω τι έχει κάνει, μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα. Δεν έχω... Στα αρ..δια μου. Αλλά, πες μου τι θέλεις;

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Να πάει να τη δώσει... Δεν θα το κάνει ποτέ.

Σ. ΜΙΩΝΗΣ: Πώς γίνεται αυτό; Δηλαδή, δεν παίζει αυτό ρε παιδιά. Δεν παίζει... Δηλαδή, είναι ο συνάνθρωπός σου...

Κυβέρνηση: Υπάρχει παρακράτος

Για ύπαρξη παρακράτους, που ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να απαντήσει αν γνώριζε, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Αν όσα περιγράφονται σε αυτή την ανακοίνωση και στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά, τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους… Και ο κ. Παππάς, πρώην υπουργός Επικρατείας, φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του παρακράτους. Και ο κ. Τσίπρας; Πρωθυπουργός ήταν. Γνώριζε για όλα αυτά; Οφείλει να απαντήσει σήμερα».

Τι απαντούν Παππάς και Παπαγγελόπουλος

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Νίκος Παππάς που υποστηρίξε ότι πρόκειται για κατασκευασμένη συνομιλία.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας τονίζει:

«Επιστρατεύτηκε το πραγματικό παρακράτος με κατασκευασμένες συνομιλίες -προϊόντα εγκλήματος- που παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους. Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή μάλλον πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των εγκληματικών πράξεών του».

Τη δική του απάντηση, στην κατάθεση του στην Προανακριτική, έδωσε τη Δευτέρα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος:

«Εάν μου συμβεί οτιδήποτε να ξέρετε ότι δεν έχω τάσεις αυτοκτονίας. Είμαι θύμα παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό είναι το πραγματικό κύκλωμα. Ο Μιωνής προέβη σε αυτή την κίνηση σήμερα για να σώσει τον Σαμαρά, την Ράικου και τον ίδιο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής καταγγέλλουν προσπάθεια αντιπερισπασμού.

Την ίδια ώρα με απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά από την αρχική κατάθεση του Νίκου Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή, αλλά και το ηχητικό που κατέθεσε ο Σάμπυ Μιωνή, με το ερώτημα της ψευδορκίας.

ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Για ύπαρξη παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής:

«Τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να διερευνηθούν άμεσα από τη δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν».

«Ο λαός πρέπει να απαιτήσει να βγουν τα "άπλυτα" όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στη φόρα» ανέφερε το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ