ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαδηλώσεις: Ο Μητσοτάκης θέλει κοινό… μπλοκ με τη Γεννηματά

Διαδηλώσεις: Ο Μητσοτάκης θέλει κοινό… μπλοκ με τη Γεννηματά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις θα κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο την επόμενη βδομάδα, οπότε και θα ψηφιστεί - κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.

Για την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσής της και μιας πάγιας θέσης της Νέας Δημοκρατίας. Τα στελέχη της επίσης θεωρούν ότι εναρμονίζονται με τη βούληση της κοινωνικής πλειονότητας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, το νομοσχέδιο συνιστά έκφραση αυταρχισμού που φέρνει στο νου το αντίστοιχο διάταγμα της δικτατορίας το 1971. Τα τρία κόμματα απορρίπτουν κατηγορηματικά το νομοσχέδιο και δεν συζητάνε ενδεχόμενες βελτιώσεις.

Το Μαξίμου και το ΚΙΝΑΛ

Τα πράγματα είναι διαφορετικά με το ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν απορρίπτει καταρχήν την «ρύθμιση» των διαδηλώσεων. Ωστόσο, στέκεται επιφυλακτικό απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρνει σε ψήφιση η κυβέρνηση.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύττει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για συναίνεση μεταξύ των δύο κομμάτων -η οποία, θα προσθέταμε, θα δημιουργούσε την αίσθηση της απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο του Κέντρου. Είναι προφανές ότι η πρόταση Μητσοτάκη αποκτάει ευρύ πολιτικό συμβολισμό. Στηρίζεται δε στο ότι η βάση του νομοσχεδίου, είναι το σχέδιο που είχε ετοιμάσει ο Γιώργος Καμίνης το 2012. Επιπλέον έχει σημασια η προσέγγιση των δύο κομμάτων που σημειώνεται στο πλαίσιο της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαπγγελόπουλο.

Ο διάλογος

Είναι ενδεικτικός ο διάλογος Μητσοτάκη-Γεννηματά στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επισήμανες ότι:

«Στο νομοσχέδιο αυτό θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Βλέπω τον κύριο Καμίνη, ο οποίος υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας όταν ήταν Δήμαρχος της Αθήνας και γνώριζε απόλυτα το αυτονόητο: Ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο και ότι τα δικαιώματα αυτού που διαδηλώνει, θα πρέπει να σέβονται και τα δικαιώματα του μαγαζάτορα, του πολίτη αυτής της πόλης, ο οποίος ταλαιπωρείται μονίμως και συστηματικά από πολύ μικρές πορείες που διαταράσσουν πλήρως την κοινωνική ζωή. Και θέλαμε το νομοσχέδιο αυτό να έρθει προς συζήτηση, αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστερήσαμε, δεν θέλαμε να συζητηθεί με μειωμένο αριθμό βουλευτών. Τώρα που η Βουλή επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, φέρνουμε το νομοσχέδιο προς ψήφιση και θα ήθελα πραγματικά να βρούμε σε αυτό ένα πεδίο συνεννόησης. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε όλη τη διάθεση να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να ενσωματώσουμε και δικές σας δημιουργικές προτάσεις.»

Από τη μεριά της, η Φώφη Γεννηματά παρατήρησε:

«Και επειδή κάνατε αναφορά πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει ούτε η λεξη διαδήλωση. Ανοιχτό το κέντρο, οδοφράγματα για τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Υπάρχουν όμως δικαιώματα και ελευθερίες στις Δημοκρατίες που είναι αδιαπραγμάτευτα. Χρειάζεται ρύθμιση στο θέμα των συγκεντρώσεων. Ώστε το συνταγματικό αυτό δικαίωμα να μην παρεμποδίζεται αλλά και να μην αποβαίνει σε βάρος του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών. Όμως άλλο «ρύθμιση και κανόνας» και άλλο κατάργηση. Γιατί αυτό κάνετε. Δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις. Δεν είναι δυνατό να αποφασίζει τα πάντα μόνη της η Αστυνομία. Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις θεσμικές εγγυήσεις και αλλαγές που απαιτούνται στο Σχέδιο Νόμου. Όπως είναι δεν ψηφίζεται. Έχετε αλλεργία στις θεσμικές εγγυήσεις.»

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση φέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο, θα το υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ; Η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά στη Βουλή, κατέστησε δύσκολη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ