ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτρουμάνης στο CNN Greece: Μείζον θέμα αν θα καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων

Κουτρουμάνης στο CNN Greece: Μείζον θέμα αν θα καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο CNN Greece επεσήμανε πως το μείζον θέμα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι εάν θα καταβληθούν στο σύνολο των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον είναι καθαρά πολιτική απόφαση και η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για το σχετικό ζήτημα.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων σε βάθος χρόνου έτσι ώστε και να μην προσφύγουν στα δικαστήρια οι συνταξιούχοι και να μην βρεθεί η πολιτεία αντιμέτωπη με αποφάσεις των Πρωτοδικείων τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι Μάιο του 2016, δικαιούνται οι συνταξιούχοι βάσει των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιώνονται.

Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσφύγει, διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης εφόσον προσφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Βάσει των αποφάσεων οι συνταξιούχοι που δικαιώνονται είναι όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσφύγει, για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης θα πρέπει να προσφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Για τις περικοπές μετά το 2016 , όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Ωστόσο, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη απόφασή του , σύμφωνα με την οποία αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση και να δώσει τα αναδρομικά των 11 μηνών και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, δηλαδή στο σύνολο των συνταξιούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ