ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μίλησε για τα αναδρομικά - Οι τρεις εκδοχές

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μίλησε για τα αναδρομικά - Οι τρεις εκδοχές
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως αναμενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της ψηφιακής σύνταξης.

Την είδηση πως ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είχε γίνει γνωστή και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή το προηγούμενο Σάββατο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων, έπειτα κι από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός δεν προέβη σήμερα στη σχετική ανακοίνωση, οι απαντήσεις είναι δύο:

Είτε γιατί δεν ήθελε να επισκιάσει το θέμα των αναδρομικών την επίσημη λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης, είτε γιατί την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις αργότερα με πιθανότερο ορόσημο τη ΔΕΘ.

Μια τρίτη διάσταση αφορά στο ότι θεωρήθηκε πως η στιγμή δεν είναι κατάλληλη λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Διαβάστε επίσης:

Από Σεπτέμβριο η έκδοση 4.000 ψηφιακών συντάξεων

Πάντως, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ενοχή σιωπή από τους κ. Μητσοτάκη και Βρούτση.

Ειδικότερα η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα» από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Βρούτση και δήλωσε πως «δεν είπαν τίποτα για την καταβολή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές του ίδιου του κ. Βρούτση στους συνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας ανοίγει, μόνο γι’ αυτή τη χρονιά, παράθυρο ευκαιρίας για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών σε όλους τους συνταξιούχους».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη «σχεδιαζόμενη παραχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, η οποία προβλέπεται στο α-λα-ΔΝΤ σχέδιο Πισσαρίδη και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων». Όπως είπε, οι τεράστιες ζημιές που θα προκληθούν σχεδιάζεται να καλυφθούν με τη χρήση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης αναφέρθηκαν μόνο στη δήθεν νέα ψηφιακή σύνταξη, αποκρύπτοντας, όμως, αφενός, ότι το έργο είχε προετοιμαστεί στο σύνολό του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου, ότι προς το παρόν αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης» είπε και κατέληξε προβλέποντας «αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά τουλάχιστον 50%».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ