ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης: Στα τέλη του 2020 οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Κοντοζαμάνης: Στα τέλη του 2020 οι πρώτες δόσεις του εμβολίου
AP Photo

«Τέλος» στις συζητήσεις περί απόκρυψης κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και διακρίσεων σε βάρος ορισμένων περιοχών επιχείρησαν να βάλουν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης οι Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης. Οι δύο υφυπουργοί, αναφέρθηκαν αναλυτικά στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, το εμβόλιο που αναμένεται στο τέλος του χρόνου και στην Ελλάδα αλλά και την προετοιμασία που γίνεται για το άνοιγμα των σχολείων. 

Το λόγο πήρε πρώτος ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας, αντιμετώπισε τη μάχη με επιτυχία και κατάλληλη οργάνωση.

«Σήμερα προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, τα εμβόλια όταν θα είναι έτοιμα» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, και συμπλήρωσε:

«Ενισχύσαμε τις δομές υγείας με προσωπικό, από τον Μάρτιο πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. 1.000 και πλέον μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων. Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις, οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας».

Ο ίδιος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, παρελήφθησαν τον Ιούλιο του 2019 557 κλίνες εντατικής θεραπείας και ένα χρόνο αργότερα «είμαστε στις 901 λειτουργικές».

Τόνισε δε, πως θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως αυξάνονται και τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην κοινή προμήθεια της ρεμντεσιβίρης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η χρήση της καλύπτεται από πόρους της ΕΕ. Ήδη η χώρα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Έχουμε επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Για το εμβόλιο, η ΕΕ διαπραγματεύεται για την κοινή προμήθεια. Μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως έχει σχεδιαστεί με βάση τις εισηγήσεις σχέδιο προτεραιοποίησης των ομάδων που θα κάνουν το εμβόλιο αυτό.

«Ναι, θα υπάρξει προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε:

«Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες τις χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».

Ερωτηθείς από το CNN Greece για τα λεγόμενα λοιμωξιολόγων, που κάνουν τακτικά λόγο για οκτώ έως 10 φορές μεγαλύτερα κρούσματα από τα καταγεγραμμένα, και τις καταγγελίες νοσοκομειακών γιατρών για απόκρυψη κρουσμάτων, ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για «εικασίες».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο πιο αδιάψευστος δείκτης αποτελούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 230.

Τα πραγματικά νούμερα τα καταγράφει και τα ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο ΕΟΔΥ σημείωσε ο κ. Κοντοζαμανης, προσθέτοντας:

«Φαντάζεστε τι σύγχυση θα δημιουργούνταν εάν κάθε νοσοκομείο, ή κάθε φορέας ή κάθε Δήμος κατέγραφε τα κρούσματα;».

«Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές»

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ενημέρωση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μένει μόνο στα στατιστικά.

«Βέβαια εάν κάνουμε σύγκριση με τον αριθμό θανάτων και κρουσμάτων άλλων συγκρίσιμων χωρών, θα δούμε ότι είμαστε ακόμη σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα μπορούν να πάρουν πολύ δύσκολη τροπή».

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως το γεγονός ότι εμφανίστηκαν περισσότερα κρούσματα σε νεότερες ηλικίες έκαναν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα όπως αυτό του ωραρίου για τα καταστήματα.

«Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές» ξεκαθάρισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για την Πάρο και την Αντίπαρο.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ