ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: 217 νέα κρούσματα - Στους 235 οι νεκροί

Κορωνοϊός: 217 νέα κρούσματα - Στους 235 οι νεκροί
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Για ακόμη μια μέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 200 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την Αττική να παραμένει στο «κόκκινο».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα και τρεις ακόμα νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να ανέρχεται πλέον σε 235.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7684, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

Τα 1765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σημειώνεται πως η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού καταγράφηκαν τα νέα κρούσματα

Από τα 195 εγχώρια τα 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ παραμένει σε συναγερμό η Αττική.

Αναλυτικότερα:

- 16 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 89 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Νέα μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Σημειώνεται πως στο «μικροσκόπιο» των υγειονομικών Αρχών τίθενται πλέον η Μύκονος και η Χαλκιδική, καθώς στην τακτική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε πως αυτές θα είναι οι επόμενες περιοχές, στις οποίες θα τεθούν σε ισχύ αυστηρά μέτρα έναντι του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση του «μοντέλου Πόρου», για τις περιοχές αυτές.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση υπήρξε εισήγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και στις δύο περιοχές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19.

Τα μέτρα στις εν λόγω περιοχές θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Με τα νέα μέτρα αναστέλλεται κάθε είδους δημόσια εκδήλωση όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ., απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, στα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.

Γαργαλιάνος: Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τι θα γίνει με το εμβόλιο

«Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την εξέλιξη της επιδημίας.

Παρέθεσε δε όλα τα δεδομένα που αφορούν στην προμήθεια του εμβολίου μέσω συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται σε φάση δοκιμών. Συνεπώς, επισήμανε, με τη «λελογισμένη αισιοδοξία» που γεννά η επιστημονική πρόοδος, και μέχρι να έρθει το εμβόλιο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από «αυξημένη εγρήγορση».

«Θα ήθελα να πω σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν άδικα τον Υπουργό ότι προανήγγειλε κάτι το οποίο δεν υπάρχει να δουν τα πραγματικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο προαγοράς για ένα εμβόλιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν θα δουλέψει, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», προσέθεσε.

Καθώς συνεχίζεται η επιστροφή των αδειούχων του καλοκαιριού στα αστικά κέντρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή διασποράς του ιού.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στις ψευδείς ειδήσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «κυρίως μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών οι οποίοι έχουν δει στην πράξη τι σημαίνει κορονοϊός, πόση ζημιά μπορεί να κάνει, αυτών οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι φοράνε τη μάσκα τους κάθε μέρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συμπολίτες τους και τους ανθρώπους που αγαπούν».

Τόνισε πως ακριβώς οι αφηγήσεις των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τον αγώνα κατά του ιού θα δείξουν στη μειοψηφία των Ελλήνων που αμφισβητεί τον κίνδυνο ότι το πρόβλημα αποτελεί πραγματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τους πολίτες, και δεν πρόκειται για κατασκεύασμα που ταιριάζει σε δυσνόητες θεωρίες συνομωσίας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και καταγράφηκε ότι, με βάση τα στοιχεία από τις 8 Αυγούστου και μετά, το 70% των εγχώριων κρουσμάτων έχει στενή επαφή με ήδη υφιστάμενο κρούσμα. Στοιχείο που βοηθά την καλύτερη ιχνηλάτηση και την προσπάθεια περιχαράκωσης των κρουσμάτων για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα.

Τονίστηκε ότι είναι επιβαρυμένη η κατάσταση σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς. Για αυτούς θα ανακοινωθούν σήμερα πρόσθετα μέτρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό πλέον νεότερες ηλικίες ενώ οι θάνατοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας. Επίσης, σημειώνεται ότι ήταν αρνητικό το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τροφίμων.

Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία και η διάταξη δυνάμεων στο Σύστημα Υγείας. Με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων, σε συγκεκριμένες υγειονομικές μονάδες, τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής σύστασης στους διοικητές των νοσοκομείων, για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων από το υγειονομικό προσωπικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ