ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Στην κόψη του ξυραφιού για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κορωνοϊός:  Στην κόψη του ξυραφιού για το δεύτερο κύμα της πανδημίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμα κηρύξει επισήμως την έναρξη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να μη συμβεί αυτό τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι θάνατοι από κορωνοϊό έφτασαν παγκοσμίως τους 797.105, ενώ έχουν καταμετρηθεί 22.860.184 κρούσματα.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι 15,5 εκ. ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα μετράμε κάθε μέρα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ο οποίος είναι σταθερά πάνω από 200 -χτες ήταν 269. Ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για εστιακή αναζωπύρωση.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ παραμένει μακριά από το όριο των αντοχών του ΕΣΥ.

Ωστόσο, αν γίνει η σύγκριση με τα στοιχεία στις αρχές του μηνός είναι προφανές ότι πρέπει να ανησυχούμε:

Την 1η Αυγούστου οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 10 και στις 20 Αυγούστου είχαν φτάσει τους 31.

Δηλαδή τριπλασιάστηκαν μέσα σε 20 μέρες παρά το ότι η μέση ηλικία των νοσούντων έχει πέσει. Επιπλέον, την 1η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 206 θάνατοι από κορωνοϊό.

Στις 20 Αυγούστου οι θάνατοι έφτασαν τους 236.

Ο σχετικά μεγάλος αριθμός των θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ πιθανόν σχετίζεται με τις εστιακές εξάρσεις σε κλειστές δομές ηλικιωμένων, όπως στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς δεν είναι να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού – αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Είναι όμως απολύτως εφικτό να αποφύγουμε την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Αρκεί να κάνουν ό,τι πρέπει η κυβέρνηση, οι υγειονομικοί και οι πολίτες. Η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα όλων των πλευρών μπορεί να σώσει ζωές.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού σε ό,τι αφορά την ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Οι μάσκες….

Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθούν δωρεάν οι μάσκες για τους μαθητές.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανατρέποντας προηγούμενες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα:

Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού.

«Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία.»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι το εμβόλιο, όταν θα είναι έτοιμο, θα χορηγηθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

…και τα fake news

Πέρα από αυτή καθαυτή την πανδημία, σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται τα fake news για τον κορωνοϊό.

Τα πιο επικίνδυνα αυτή τη στιγμή για τη δημόσια Υγεία αφορούν τη χρήση της μάσκας και τους δήθεν κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των επιστημόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στα εξωτερικό, οι θεωρίες συνωμοσίας επιμένουν.

Σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι αποστέλλονται στον εισαγγελέα τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για δημιουργία σελίδων στο διαδίκτυο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τα παιδιά να μην φορούν μάσκες στα σχολεία, μετά το άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ