ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά: Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη

Κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά: Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, την Τετάρτη παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τηλεφώνησε τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στον Τούρκο πρόεδρο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.

Αρχικά ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και έπειτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά και το τηλεφώνημά του προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Μητσοτάκη, με σκοπό να τον ενημερώσει αναφορικά με την εξέλιξη της συζήτησης με τον Τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντάς του ότι η Άγκυρα κατάλαβε την ενόχληση της Ουάσινγκτον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση και σταθερότητα στην περιοχή.

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ και πάλι την θέση ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Τι είπαν κατά την πρώτη επαφή τους Μητσοτάκης - Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ της Τετάρτης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε με ειδική κρυπτογραφημένη συσκευή της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Τι συζήτησαν Τραμπ - Ερντογάν

Μετά την τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του τούρκου προέδρου.

Η συζήτηση των δύο ηγετών περιλάμβανε διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν υπενθύμισε στον κ. Τραμπ ότι η Τουρκία δεν είναι η χώρα που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι είναι υπέρ της μείωσης των εντάσεων και του διαλόγου.

Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία απέδειξε με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο επί του θέματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μάλιστα, δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Ερντογάν υπέδειξε την Ελλάδα στον Τραμπ, ως υπαίτια για την κρίση, ζητώντας του να στραφεί προς την Αθήνα για αποκλιμάκωση.

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Oruc Reis

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τον Αύγουστο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές - σεισμογραφικές επιχειρήσεις στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Δυσαρεστημένες οι ΗΠΑ με την Τουρκία

Όπως φαίνεται οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με την Άγκυρα λόγω της συνάντησης του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, την παραμονή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ισραήλ.

Οργή της Ουάσινγκτον για τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Χαμάς

Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινείται προς την κατεύθυνση απομόνωσης της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι «βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η συνεχής προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μόνον απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα»

Η ανακοίνωση έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα», υπογραμμίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ