ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Την Παρασκευή τα νεότερα για Τουρκία από τη Σύνοδο του Βερολίνου

ΕΕ: Την Παρασκευή τα νεότερα για Τουρκία από τη Σύνοδο του Βερολίνου
Η τουρκική παραβατικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ Twitter

 Η συζήτηση για την Τουρκία στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), στο Βερολίνο, θα γίνει τελικά αύριο, Παρασκευή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ως αιτία για τη μετάθεση της συζήτησης την Παρασκευή προβάλλεται η έλλειψη χρόνου σήμερα, καθώς η ατζέντα της συνόδου, εκτός από την ελληνοτουρκική κρίση, περιλαμβάνει επίσης την αναταραχή στη Λευκορωσία, θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου. Θα συζητηθούν ακόμη οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνάντηση ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις αναμένεται να παρουσιάσει έναν κατάλογο με ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία.

Την Παρασκευή, εξάλλου, δεν αποκλείεται τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό, στον απόηχο μάλιστα της ανάλογης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της επανάληψης μία τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Ανάλογη συνάντηση στο Βερολίνο είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα.

Συνάντηση Δένδια με Στόλτενμπεργκ

Την τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που φιλοξενείται στο Βερολίνο, τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Βασικός στόχος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι να προωθηθούν οι αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε ότι: «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, καθώς η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες και τη διεθνή τάξη στη βάση αρχών και αξιών, ενώ «η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι αληθινή και ουσιαστική.»

Χτες στην ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει λόγο για μια επίπονη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία. Συγκεκριμένα είπε:

«Όταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για κυρώσεις, δεν είναι της αποκλειστικής μας επιλογής οι κυρώσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο μας προσφέρεται και είναι στη δυνατότητά μας να το πάρουμε ή να μην το πάρουμε. Είναι μια επίπονη διαδικασία, εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, η οποία συνιστά μακρόχρονη προσπάθεια και της κυπριακής και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.»

Προσέθεσε ότι:

«Και δε θ’ αποφασισθεί στο Gymnich (το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ) διότι το Συμβούλιο είναι άτυπο. Όσοι γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά το γνωρίζουν αυτό. Το λέω για να μην υπάρξει οποιαδήποτε απογοήτευση της κοινής γνώμης. Αποτελεί option paper μελλοντικής επιβολής κυρώσεων, που όμως έχουμε ζητήσει να είναι “crippling” -χρησιμοποιώ την αγγλική έκφραση- δηλαδή να είναι βαρύτατες εις βάρος του συνόλου της τουρκικής οικονομίας. Ποιοτικά διαφορετικό και εκ τούτου εξαιρετικά δυσχερές.»

Από τη μεριά του ο Χάιο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, θα αναλύσει τα αποτελέσματα των επισκέψεων του σε Αθήνα και Άγκυρά που είχαν σαν στόχο την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ωστόσο, η συνάντηση δεν πρόκειται να πάρει κάποια απόφαση λόγω του άτυπου χαρακτήρα της.

Από τη πλευρά του πάντως, ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο στον Σκάι για κυρώσεις που δαγκώνουν.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών o κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί:

«Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του. Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις.»

Μάας: Κανείς δεν θέλει λύση με πολεμικά πλοία

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική. Είναι ενδεικτικές οι σημερινές, πολύ προσεκτικές, δηλώσεις του Χάικο Μάας. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο:

«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί. Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση.»

Ο κ. Μάας προσέθεσε ότι: «Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.

Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες.

Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για αν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός- να τα επιλύσουν τα αρμόδια Δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ