ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα διαψεύδει τον Στόλτενμπεργκ για τις συνομιλίες με την Τουρκία

Η Αθήνα διαψεύδει τον Στόλτενμπεργκ για τις συνομιλίες με την Τουρκία
ΙΝΤΙΜΕ

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές διαψεύδοντας τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,  Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και καταλήγουν:

«Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ σε δήλωσή του.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίτερα σήμερα επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν επιτέθηκε για άλλη μια φορά κατά της χώρας μας, λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες».

'Οπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι μαζί με τις χώρες που τις υποστηρίζουν έκαναν κινήσεις που ενίσχυσαν το αδιέξοδο και την ένταση.

Ο Ερντογάν εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της κ. Μέρκελ να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, κατηγορώντας την Ελλάδα και τις χώρες που την υποστηρίζουν, όπως είπε, οι οποίες βλάπτουν την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ