ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικοί κύκλοι: Ο Τσαβούσογλου «βάφτισε» συνομιλίες μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο

Διπλωματικοί κύκλοι: Ο Τσαβούσογλου «βάφτισε» συνομιλίες μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο
(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Με σκληρή γλώσσα απαντούν στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές της χώρας μας, που τονίζουν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας «βάφτισε ως συνομιλίες μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, και συμπληρώνουν:

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα συμφώνησε στο διάλογο και μετά έκανε πίσω

Υπενθυμίζεται πως ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είχε εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος με διαμεσολαβητή το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια έκανε πίσω.

Μάλιστα, για ακόμη μια φορά κατηγόρησε τη χώρα μας πως δεν είναι ανοιχτή σε συζητήσεις.

«Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μάς έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, κάνοντας μια ακόμη απόπειρα να κατηγορήσει την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.

O Τούρκος αξιωματούχος δεν δίστασε να εξαπολύσει «πυρά» και εναντίον της Γαλλίας λέγοντας πως «η Γαλλία θα έπρεπε να αναζητά τρόπους να συνεργαστεί με την Τουρκία»

«Ξεκάθαρα πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη» υποστήριξε ο ίδιος.

Οι νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου έρχονται μετά την είδηση της αναλυτικής επιστολής την οποία έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία περιγράφει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με παραλήπτη τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα έστειλε και νέο σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε την εν λόγω επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη και θα την επιδώσει προσωπικά στον κ. Γκουτέρες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ