ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Στόλτενμπεργκ με «φόντο» το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Στόλτενμπεργκ με «φόντο» το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν
(Greek Defense Ministry via AP)

Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με φόντο τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το «ανατολίτικο παζάρι» που φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο επίκεντρο της συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη θέση της Αθήνας περί απομάκρυνσης όλων των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο πριν ανοίξει ο διάλογος.

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως έγινε αντιληπτή η δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη βιασύνη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ να προαναγγείλει συμφωνία διαλόγου.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το χαρτί του Στόλτενμπεργκ ήταν ιδέες που μελετώνται από την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα θα μελετήσει το έγγραφο αυτό και θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες.

Η τηλεφωνική αυτή επαφή έρχεται μετά τη… βιάση του Γενς Στόλντεμπεργκ να ανακοινώσει την έναρξη τεχνικών συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας –κάτι που προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Αθήνας και επέτρεψε στην Άγκυρα να ξεκινήσει ένα νέο γύρο του blame game στο οποίο επιδίδεται το τελευταίο διάστημα.

Η χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επιδιώκει να δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση:

«Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μάς έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο».

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε σε δηλώσεις του πως η Αθήνα είχε συμφωνήσει στο διάλογο και στη συνέχεια «έκανε πίσω».

Από την Αθήνα διπλωματικές πηγές απάντησαν:

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών “βάφτισε” ως συνομιλίες μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Τσαβούσογλου προχώρησε χθες και σε μια ακόμη ουσιώδη δήλωση, αποκαλύπτοντας μια από τις βαθύτερες επιδιώξεις της Τουρκίας: να ξεκινήσει ένα ανατολίτικο παζάρι για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα διέψευσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Αυτή που λέει ψέματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε όλων των δικαιωμάτων μας για να συνομιλήσουμε μαζί της, θα απογοητευτεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο, αλλά η Ελλάδα ξέρει ότι έχει άδικο» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Επί της ουσίας, αυτό που κάνει ο Τσαβούσογλου είναι να ερμηνεύει τον όρο της Αθήνας για απόσυρση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή ως «παραίτηση από τα δικαιώματά της».

Και εκβιαστικά απαντάει πως δεν σκοπεύει να αποσύρει τα τουρκικά πλοία από την περιοχή εάν «δεν ανοίξει διάλογος».

Ο διάλογος Παναγιωτόπουλου – Στόλντενμπεργκ

Με αφορμή το μπρα-ντε-φερ της Αθήνας με τον Στόλτενμπεργκ, ο ΣΚΑΪ έφερε στο «φως» της δημοσιότητας και το περιεχόμενο μιας παλαιότερης συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γενς Στόλντενμπεργκ.

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.


Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;


Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.


Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;


Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.


Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;


Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

«Πριν έναν αιώνα είτε τους θάψαμε, είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα»

Και την ώρα που γίνονται τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το «μπαράζ» των προκλήσεών του απέναντι στην Ελλάδα.

«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε:

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ