ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μετατρέψατε τη μεγάλη επιτυχία του λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας σε φιάσκο

 Τσίπρας: Μετατρέψατε τη μεγάλη επιτυχία του λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας σε φιάσκο
ΙΝΤΙΜΕ

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Για την υγεία των μεγαλύτερων. Για τις δουλειές των νεότερων. Για τα παιδιά και τις σπουδές τους. Για το μέλλον τους. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δε μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας.»

Προσέθεσε ότι: «Σας άκουσα κ. Μητσοτάκη. Όλα πάνε καλά. Γιατί να ανησυχεί ο κόσμος τότε; Ο κόσμος όμως θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Και θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη. Όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Και να κρατάτε τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση.»

Νέο κύμα πανδημίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο. Εξαιτίας των λαθών και των παραλήψεων, της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της απαράδεκτης προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία. Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν πριν πεντέμισι μήνες, στις 23 Μαρτίου ανακοινώσατε το lockdown, τον περιορισμό κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε όλη την επικράτεια, είχαμε 71 κρούσματα ημερησίως. Σήμερα έχουμε σταθερά τριψήφιο αριθμό και συχνότερα πάνω από 200. Τότε λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σχεδόν όλα τα κόμματα, στηρίξαμε τις αποφάσεις σας. Και κλείσαμε τα μάτια σε όποια λάθη σας και όποιες παραλήψεις. Γιατί αυτό που προείχε ήταν η δημόσια υγεία.

Όχι μόνο δεν το εκτιμήσατε, αλλά αμέσως μόλις ήρθε το lockdown, εσείς προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, θελήσατε να μετατρέψετε σε προσωπικό σας θρίαμβο την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού. Και στη συνέχεια, σπεύσατε να δημιουργήσετε, άρον άρον, την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Με αποτέλεσμα σήμερα, να καταφέρετε να μετατρέψετε – γιατί κατόρθωμα είναι - τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε φιάσκο.

Πρόσκαιρο πολιτικό όφελος

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό συνέβη γιατί το μόνο που ενδιαφέρει την επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Τόνισε ότι:

«Στην πρώτη φάση παραλύσατε, αφήσατε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Και αμέσως μετά αφήσατε απροστάτευτη τη δημόσια υγεία μπας και σώσετε την οικονομία. Με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε πουθενά θετικό ισοζύγιο.Ούτε στην οικονομία, ούτε στην υγεία.

Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες σας και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είναι ο απολογισμός της πολιτικής σας, τους μήνες μετά την άρση του lockdown.»

Κόντρα για τη Σαντορίνη

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας υπόστήριξε:

«Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators. Δεν επενδύσατε στο brand που εσείς ο ίδιος διαφημίζατε, της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, με τα μαζικά τεστ, τις 72 ώρες καραντίνα, τίποτα απ’ όλα αυτά. Όλα Χύμα, όλα στο πόδι.

Αντί να ζητήσετε υποχρεωτικά και από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, είπατε ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Όπως να ναι και από όπου να ναι. Ελάτε και φέρτε και τους φίλους σας. Και τελικά τα κάνατε χειρότερα και από πλευράς αριθμού επισκεπτών.Γιατί έτσι κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα. Αυξήσατε την πληρότητα στο 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρίες. Αυξήσατε την πληρότητα στο 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές. Θεσπίσατε – άκουσον άκουσον - διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.»

Στο σημείο αυτό έγινε κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το κόστος της εκδήλωσης που έγινε στη Σαντορίνη για το άνοιγμα του τουρισμό. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόστος έφτασε τα 80.000 ευρώ, κάτι που αρνήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έπρεπε να είχε επιβληθεί τεστ 72 ωρών για όποιον θέλει να μπει στη χώρα.

Με ιδιαίτερη αναφορά στην Πάρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αποκρύψατε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σε περιπτώσεις περιοχών που ενώ ανακοινώνονταν 2-3 κρούσματα, ξαφνικά προσφεύγατε σε τοπικά lockdown χωρίς κανείς να ξέρει ποιά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.»

Τα διαγνωστικά τεστ

Στη συνέχεια, επισήμανε:

«Και την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί μοριακές εξετάσεις για τον ιο, δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων.

Και λίγες μέρες μετά, αδυναμία δηλώνει και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανακοινώνοντας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας και Περιφέρειας. Και βέβαια, αφήσατε εκτός ελέγχου ευαίσθητους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι λατρείας.»

Νέα κόντρα για το ΕΣΥ

Η αναφορά του κ. Τσίπρα στη στήριξη του ΕΣΥ προκάλεσε νέα κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Στον τομέα του ΕΣΥ τώρα, το lockdown έγινε – και καλώς έγινε- για να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να προετοιμαστούμε για το νέο κύμα. Αλλά εσείς τι κάνατε με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Καταφέρατε σε συνθήκες πανδημίας, ενώ βαυκαλιζόσασταν για το αντίθετο, να έχετε λιγότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία τον Ιούλιο του ‘20, από αυτό που αφήσαμε εμείς ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, τον Ιούνη του 19 είχαμε 100.420 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενώ τον Ιούνιο του 20, είχαμε 95.352 εργαζόμενους. Δηλαδή 5.000 λιγότερους. Παρά τη πανδημία και παρά τα ψευτικά τα λόγια τα μεγάλα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ.»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει τα στοιχεία. Σε έντονο ύφος ο κ. Τσίρας είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί την ειλικρίνεια του. Η κόντρα κλιμακώθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα, αφού υποσχέθηκε ανάπτυξη κι έφερε τη μεγαλύτερη ύφεση.»

Περισσότεροι μαθητές στις τάξεις

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι:

«Εν μέσω πανδημίας, όμως, εσείς αποφασίζετε να έχουμε περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αυτή πρέπει να είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δε ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο που να συμβαίνει αυτό.

Αυξήσατε το καλοκαίρι με νόμο, το όριο από τους 22 στους 26 μαθητές για το Δημοτικό. Και για να καλύψετε αυτή την άθλια επιλογή, παίζετε και μτ η νοημοσύνη των πολιτών. Μιλάτε για μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μονοθέσια και τα διθέσια και τριθέσια σχολεία στις απομονωμένες περιοχές. Το 75% του συνόλου των μαθητών, σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά βρίσκεται σε τάξεις με πάνω από 18 μαθητές. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών στα μεγάλα αστικά κέντρα σε τάξεις με περισσότερους από 25 μαθητές.»

Πείτε την αλήθεια

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για έλλειψη ειλικρίνειας:

«Και το ερώτημα είναι γιατί λέτε τέτοιες χοντράδες; Ποιόν νομίζετε ότι θα κοροϊδέψετε; Δε θα ανοίξουν τα σχολεία ; Δε θα δούνε οι γονείς σε τι τάξεις θα στοιβαχτούν εν μέσω κορωνοϊού τα παιδιά τους ; Και γιατί δε λέτε την αλήθεια ; Γιατί δε λέτε γιατί δεν προχωράτε σε μείωση των μαθητών ανα τάξη και σπάσιμο στα δύο αν χρειαστεί, παρά σε αύξηση;

Πείτε την αλήθεια: Δεν το κάνετε γιατί αποφασίσατε να μην προχωρήσετε σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Είχαμε προβλέψει 10.500 μόνιμες προσλήψεις προ κορωνοϊού. Οι μισοί φέτος και οι μισοί του χρόνου. Δεν προσλάβατε ούτε έναν. Και καλά δε κάνετε προσλήψεις μόνιμων. Δε κάνετε ούτε αναπληρωτών. Όχι απλά δεν αυξήσατε τους αναπληρωτές φέτος, αλλά τους μειώσατε από πάνω. Δεν έχετε επίσης πάρει κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στα σχολεία. Ο ίδιος αριθμός ωρομίσθιων καθαριστριών που δεν επαρκούσε για τη καθαριότητα πριν τον κορωνοϊό, θα καλείται τώρα να απολυμαίνει τις τάξεις και να καθαρίζει σχολαστικά τα θρανία εν μέσω της πανδημίας. Πως θα γίνει αυτό ;»

Ο κυνισμός έχει κοντά ποδάρια

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για μία ακόμα φορά ότι εξαπατά τους πολίτες: «Κατά τα άλλα φταίνε οι πολίτες που δεν είναι υπεύθυνοι. Ακούστε λοιπόν : Απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή ανευθυνότητα, αλλά και στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα, να φορτωθούν οι ευθύνες στους πολίτες, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Κανείς δεν δικαιούται να σωπάσει, όταν μια κυβέρνηση παίζει κορώνα-γράμματα με την υγεία και την ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί πια να εξαπατά. Γιατί πλέον, αυτή η άθλια τακτική της παραπλάνησης, της φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής και η απόκρυψη της αλήθειας έχει κόστος όχι μόνο για τη Δημοκρατία, αλλά και για τη Δημόσια Υγεία.

Παρά τις διαρκείς και επανειλημμένες εκκλήσεις μας, Επιλέξατε να μην αλλάξετε ρότα. Παρά μονάχα να βομβαρδίσετε τους πολίτες με μια ψεύτικη, μια επίπλαστη εικόνα. Μέσω μιας ακριβοπληρωμένης μιτνιακής προπαγάνδας, που η λίστα Πέτσα, φρόντισε με κριτήρια φτηνής συναλλαγής να διαμορφώσει. ΜΕ δημόσιο χρήμα, Δήθεν για ενημέρωση των πολιτών σε διαφήμιση.

Και υπογράμμισε:

«Ο κυνισμός και η αλαζονεία όμως, να ξέρετε, έχουν κοντά πόδια.Εκπλαγήκατε τάζοντας ισχυρή ανάπτυξη. Και έχετε φέρει μέσα σε ένα χρόνο την υπανάπτυξη. ¨όχι μόνο στους ρυθμούς της οικονομίας. Αλλά και στη παιδεία, την υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Και κυβερνάτε με το ψέμα και το φόβο. Με την εξαπάτηση και τον αυταρχισμό.Ο αυταρχισμός σας όμως δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Ούτε τα ψέματά σας να επιβάλουν το φόβο.

Και να το ξέρετε : Θα μας βρείτε απέναντι στη προσπάθειά σας να γυρίσετε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ