ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δεν είναι στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας

Πέτσας: Δεν είναι στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως το σενάριο αυτό δεν είναι στο τραπέζι.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο» είπε ο κ. Πέτσας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων θετικό γεγονός.

«Τις ημέρες που υπάρχουν πολλά κρούσματα είναι από συγκεκριμένες εστίες, όπως η περίπτωση των Γιαννιτσών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Σημασία έχει τώρα να προσέξουμε την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν περάσουμε αυτό το στάδιο, θα μπορούμε να ησυχάσουμε».

Μάλιστα, ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών στο σχολείο είπε:

«Όπου υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν οι αποστάσεις, τηρούνται. Υπάρχουν σχολεία που μπορούν και άλλα που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Το καλό είναι ότι κάθε μέρα είναι συγκεκριμένη ομάδα που έρχονται σε επαφή».

Αναφορικά με την παροχή μασκών στους μαθητές, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η διανομή τους θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα.

Όσον αφορά στο προσωπικό καθαρισμού των σχολείων, σημείωσε πως πέρσι το προσωπικό καθαριότητας ήταν άνω των 3.000 ενώ φέτος ξεπερνά τα 9.000 άτομα.

Για τη διάσκεψη στην Κορσική

Μιλώντας για τη χθεσινή διάσκεψη στην Κορσική, ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως η Ελλάδα αποκόμισε «θετικό συμπέρασμα» και υπογράμμισε πως υπήρξε μια «πολύ σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας».

«Πολύ θετική» χαρακτήρισε ο ίδιος και την κρούση του Προέδρου της Γαλλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τη συνάντηση με εκπρόσωπο τη γερμανικής καγκελαρίας για επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως υπήρξε «άμεση ενημέρωση προς τον πρώην σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Το γραπτό κείμενο θα βγει κάποια στιγμή στη δημοσιότητα και θα φανεί γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ το έδωσε στη δημοσιότητα για να το “κάψει”» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλήγοντας:

«Το ζήτημα όμως εδώ είναι ότι υπήρξε ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Για τη Μόρια

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Μυτιλήνη μετά από τις φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας.

«Είναι ένα πρόβλημα που έχουμε εδώ και πολλούς μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την κατασκευή κλειστής δομής στο νησί.

«Είχαμε αντιδράσεις, μετά είχαμε αδράνεια στις εργασίες κατασκευής, ενώ σε άλλα νησιά, όπως στη Σάμο, προχώρησαν οι εργασίες», σημείωσε και αναφέρθηκε στη μείωση των φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας, που από 23.000 έφτασαν να είναι 12.000.

Υπογράμμισε δε, πως:

«Από το πρώτο βράδυ της φωτιάς, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να τακτοποιηθούν 3.000 - 4.000 άστεγοι. Όμως οι φωτιές το 2ο και 3ο βράδυ κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να μείνουν όλοι οι άνθρωποι άστεγοι».

Ερωτηθείς για τα αίτια της φωτιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν ανακοινώσεις εάν η κυβέρνηση δεν έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία της έρευνας.

«Δεν μπήκαν μόνες τους οι φωτιές, στόχος ήταν να καταστραφεί η δομή. Το ένα σενάριο ήταν να καταστραφεί το καμπ και το άλλο να υποκινήθηκαν για άλλους λόγους» δήλωσε με νόημα ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με τα διαπιστωμένα κρούσματα μεταξύ των φιλοξενούμενων στο κατεστραμμένο πλέον ΚΥΤ, ο ίδιος είπε πως «έχουν γίνει ήδη 2000 τεστ και έχουν παραληφθεί ακόμα 19000 τεστ και αναμένονται κι άλλα να φτάσουν στο νησί».

«Σκοπός είναι να μη γίνει μεγάλη διασπορά μέσα σε αυτό τον πληθυσμό και να μην υπάρξει διασπορά στον ντόπιο πληθυσμό», τόνισε.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα της καταστροφής του ΚΥΤ και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τον τοπικό πληθυσμό και τις τοπικές Αρχές, σημείωσε πως «δεν είναι παντού διάσπαρτοι, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, αφού γίνεται διανομή φαγητού» και ξεκαθάρισε ότι, «θα ελεγχθούν όλοι. Μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να στεγαστούν. Πρώτα θα στεγαστούν οι οικογένειες με παιδιά».

«Το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία είναι οι τοπικοί άρχοντες, για αυτό τους καλέσαμε χθες. Η λύση πρέπει να είναι άμεση. Το θέμα είναι πόσους μπορεί να χωρέσει το νησί. Δεν μπορούν να φύγουν όλοι» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορεί να υλοποιούνται όλοι οι άλλοι πυλώνες, όπως η φύλαξη των συνόρων, οι επιστροφές και να μην υλοποιείται το σχέδιο μόνο σε ένα νησί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ