ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέναντι από το Καστελόριζο ο Ακάρ με μήνυμα για διάλογο

Απέναντι από το Καστελόριζο ο Ακάρ με μήνυμα για διάλογο
Φωτογραφία αρχείου (Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Στο Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με την σύσσωμη την ηγεσία του στρατεύματος για μνημόσυνο ταγματάρχη του Πυροβολικού -μια κίνηση που ερμηνεύεται από τον τουρκικό Τύπο ως «μήνυμα» στην Ελλάδα. 

Και αυτό γιατί στο Καστελόριζο βρίσκεται σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των εορτασμών της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως σημειώνεται μια «στροφή» στην εμπρηστική ρητορική του υπουργού Άμυνας της χώρας, καθώς ο κ. Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία είναι «υπέρ της καλής γειτονίας και του διαλόγου» αλλά και της επίλυσης των προβλημάτων.

Μάλιστα, είπε πως η Άγκυρα αναμένει να δει την ίδια διάθεση και από την Ελλάδα.

Παρότι ο Τούρκος αξιωματούχος απέφυγε τις προκλήσεις των περασμένων ημερών -είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην γίνει «μεζές» των μεγάλων δυνάμεων- η απόφασή του να επισκεφτεί το Κας σήμερα κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί.

Yeni Safak: Νέα βαριά πρόκληση από την Ελλάδα

«Νέα βαριά πρόκληση από την Ελλάδα» χαρακτηρίζει, ωστόσο, την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου η φιλοτουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει πως το Καστελόριζο είναι ένα νησί που κανονικά δεν θα έπρεπε καν να πετάξει από πάνω στρατιωτικό αεροπλάνο.

«Η πρόεδρος θα πάει με στρατιωτικό ελικόπτερο και θα τη συνοδεύουν F-16» αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Αττάλεια το Oruc Reis

Στην Αττάλεια έφτασε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο από τις αρχές Αυγούστου βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο… κόκκινο.

Τελικώς η παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis -που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε τη χρονική περίοδο 2 έως 12 Σεπτεμβρίου- δεν ανανεώθηκε το Σάββατο.

Μάλιστα, χθες το βράδυ διπλασίασε την ταχύτητά του και χάραξε ρότα προς τις τουρκικές ακτές.

Όπως προκύπτει από τον διαδικτυακό τόπο Marine Traffic, που ιχνηλατεί δορυφορικά το στίγμα των πλοίων, ο Oruc Reis έχει φτάσει πλέον στην Αττάλεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα δύο συνοδευτικά του σκάφη Ataman και Cengiz.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak υποστηρίζει ότι το Oruc Reis κάνει ένα «διάλειμμα» λόγω διαπραγματεύσεων που γίνονται στο ΝΑΤΟ.

Όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, το ερευνητικό σκάφος

«μάζεψε τα καλώδια και πλησίασε το λιμάνι».

Mάλιστα, τονίζεται πως αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να συνεχίσει τις έρευνές μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση των εργασιών.

Διπλωματικές πιέσεις στην Τουρκία

Παρότι οι προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το Oruc Reis δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Αττάλεια κρίνεται ως μια μάλλον θετική εξέλιξη.

Αυτό εκτίμησε, άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση «έμπρακτης αποκλιμάκωσης» από την πλευρά της Άγκυρας.

«Τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συνέχισε:

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Η Άγκυρα δέχεται το τελευταίο διάστημα έντονες διπλωματικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βερολίνο και τις ΗΠΑ να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Κύπρο και εξέφρασε για πολλοστή φορά την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, χαρακτήρισε έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Πομπέο υποστήριξε το δικαίωμα Κύπρου και Ελλάδας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός των ΑΟΖ, τονίζοντας τη θέση του για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ