ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο – Στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο – Στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση
(AP Photo/Giannis Papanikos)

Σαφή μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, που φέτος πραγματοποιήθηκε υπό διαφορετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex.

Επανέλαβε δε, τη διάθεσή του για διάλογο με την γείτονα, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.


Απαγορεύονται όμως οι μονομερείς ενέργειες. Είναι προφανές πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν για να συζητήσουμε.


Αν έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι για συζητήσεις αποκλιμάκωσης.


Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης. Τώρα είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης ότι κάνε μυστική διπλωματία.

Για το δε έγγραφο του Βερολίνου, είπε ότι δεν είναι διεθνής συμφωνία, αλλά γραπτή αποτύπωση για το τι συμφώνησαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Πηγή: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εξετάζεται η στράτευση στα 18

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Προσέθεσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε, είναι εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Εκτίμησε ότι τα πρώτα Rafale θα παραληφθούν μέσα στο 2021.

Το πρόγραμμα των φρεγατών που είναι το πιο σημαντικό, έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Η είδηση όμως που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση για όλους στα 18.

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για τον κορωνοϊό

Οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία του κορωνοϊού επικεντρώθηκαν σε τρία πεδία:

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

1. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει αύριο με ασφάλεια.

«Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαίδευση. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει μάσκες στα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

2. Υποστήριξε ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα ΜΕΘ. Για το δε άνοιγμα του τουρισμού είπε ότι έγινε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.

3. Επέμεινε στην ανάγκη της τήρησης των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα της χρήσης της μάσκας.

«Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι επειδή μας το συνιστούν οι ειδικοί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι θα έχουμε σύντομα ασφαλή εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Τόνισε δε ότι αυτός και η οικογένεια του θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν για να στείλουν το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

«Δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον διεθνή χαρακτήρα της ύφεσης λόγω της πανδημίας.

«Δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι διεθνής ύφεση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, η ύφεση στην Ελλάδα δεν είναι χειρότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στο πακέτο στήριξης.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν οικονομικές εφεδρείες αν χρειαστούν στην πορεία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το 2020 ενώ παράλληλα εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα εξάμηνης επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε χτες:

«Γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία; Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Ο στόχος είναι να δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη».

Θα γίνει νέο μόνιμο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτος στο ότι θα γίνει νέο μόνιμο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη, χωρίς τα αρνητικά της Μόριας. Μάλιστα σε αυτή τη νέα δομή θα επιδιωχτεί μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ. Προσέθεσε ότι η δομή που στήθηκε στο Καρά Τεπέ θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τη φωτιά στη Μόρια την έβαλαν πρόσφυγες που επιδίωκαν να την κλείσουν για να φύγουν από το νησί. Τόνισε δε ότι:

«Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μας μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφάρμοσε και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό. Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων στο νησί.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ