ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση: Πάρτε πίσω τα 2 εκατ. ευρώ στα κανάλια

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση: Πάρτε πίσω τα 2 εκατ. ευρώ στα κανάλια
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε μετωπική σύγκρουση ήρθαν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη νέα τηλεοπτική καμπάνια για την πανδημία ύψους 2 εκατ. ευρώ, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ρύθμιση που συνιστά «ντροπή για τη Δημοκρατία» και να ζητά την απόσυρση της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του «Ιανού» και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επέκρινε την κυβέρνηση ότι επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για την οικονομική ενίσχυση των καναλιών, ενώ «θα έπρεπε τα μηνύματα να "παίζονται" δωρεάν, αφήνοντας χωρίς ενίσχυση νοσοκομεία, σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

«Πάρτε τα πίσω κ. Πέτσα», είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και μίλησε για χρήματα που δίνονται «πάλι χωρίς όρους και κριτήρια» στους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου «να τους εκβιάσει για να αποσιωπήσουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να μην δεχθούν τα χρήματα.

«Απευθύνομαι και στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Δώστε τα λεφτά αυτά στο ΕΣΥ, δώστε τα τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, δεν θα σας σώσουν 2 εκατ. ευρώ, μην γίνεστε συνένοχοι μιας κυβέρνησης που θέλει να μετατρέψει τη χώρα στο πεδίο της ενημέρωσης, σε Ουγγαρία του Όρμπαν».

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για ένα «ελάχιστο ποσό» που δίνεται στα κανάλια εθνικής εμβέλειας, σε σχέση με την ευρύτερη πολιτική μας για τη στήριξη της οικονομίας. Επεσήμανε μάλιστα, ότι το ποσό των 2 εκατ. ευρώ που θα δοθεί αντιστοιχεί στο 0,029% του πακέτου των 6,8 δισ. ευρώ το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης ότι τα μηνύματα θα έπρεπε να είναι δωρεάν, λέγοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αλλά -όπως είπε- χρειάζονται και μηνύματα «επαγγελματικά, που είναι περισσότερο αποτελεσματικά».

«Χρειάζεται μια επαγγελματική εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Η πρώτη καμπάνια έδειξε ότι έσωσε ζωές και πιστεύουμε ότι θα σώσει και τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και τις καταγγελίες περί Όρμπαν: «Ποιος θέλει να μοιάσει με τον κ. Όρμπαν; Αυτός που ενδεχομένως ήθελε να χρησιμοποιήσει μπροστινούς όπως καταγγέλλει ο κ. Καλογρίτσας για να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας; Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες, δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε, θέλουμε να σώσουμε ζωές», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του, αναφερόμενος ειδικότερα στο πέρασμα του Ιανού από την Καρδίτσα, κατήγγειλε ότι αν και πέρασε μια εβδομάδα, υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς γεφύρια και δρόμους ενώ στο Ιόνιο, στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Η Καρδίτσα πνίγηκε και ο κ. Μητσοτάκης πήγε καθυστερημένα και σαν τον κλέφτη», είπε και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ισχύει η καταγγελία ότι δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν πράξεις κατάσχεσης και διαταγές πληρωμής στους πληγέντες της Καρδίτσας.

Κλείνοντας την ομιλία του χαιρέτισε τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτηρίζει ως «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας την κυβέρνηση να «ξεπαγώσει» τις τρεις επιμέρους συμφωνίες.

«Τώρα που συμφωνούμε λοιπόν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, φέρτε κύριοι της συμπολίτευσης να κυρώσουμε και τις επιμέρους συμφωνίες. Τι κρύβεστε; Τι φοβάστε; Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, δε πρόκειται να σας κατηγορήσει κανείς. Ένας-ένας θα σηκώσετε τα χεράκια σας. 158 συγγνώμες είναι. Δεν είναι πολύ. Μία ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Σας περιμένουμε», είπε.

Στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, που εκλέγεται στην Καρδίτσα, Κώστας Τσιάρας. Απέρριψαν ότι η κυβέρνηση ήταν απούσα και αναφέρθηκαν στα μέτρα που ελήφθησαν για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Ας ακούσουμε την κοινωνία, η οποία λέει ευτυχώς που δεν κυβερνάτε εσείς σήμερα», είπε ο κ. Σταϊκούρας και σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση κρύβεται φοβούμενη την οργή των πολιτών, του καταλόγισε θράσος.

«Άκουσα να λέτε ότι δεν έχουμε επιδείξει ταχύτητα, ενώ μέσα σε πέντε μέρες έχουμε νομοθετήσει μια σειρά μέτρων, μεταξύ αυτών την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και το πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων και αυτό το αναγνώρισαν βουλευτές σας όταν βρεθήκαμε στην πληγείσα περιοχή, αλλά άλλα λόγια λένε εδώ κι άλλα εκεί», είπε και στην προτροπή Τσίπρα να εισακουστούν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων να σπαταλήσει η κυβέρνηση χρήματα, είπε:

«Εμείς δεν σπαταλούμε, αξιοποιούμε, σας αντιπροσωπεύει το ρήμα σπαταλήστε, εμείς αξιοποιούμε προς όφελος των πολιτών και κυρίως των χαμηλών στρωμάτων».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Κώστα Τσιάρα που καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα επικοινωνιακό σόου.

«Όσα προκλητικά έγιναν την προηγούμενη περίοδο με το Μάτι δεν επαναλήφθηκαν, το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να "παίζουμε" με αυτό το ζήτημα και να κάνουμε αντιπαράθεση με κυνικό τρόπο», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ