ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Νότια του Καστελόριζου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Oruc Reis: Νότια του Καστελόριζου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος
Marinetraffic.com

Εντός της θαλάσσιας ζώνης που είχε οριοθετηθεί μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex κινείται πλέον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο κινείται βρίσκεται αυτήν την ώρα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας το στίγμα του Oruc Reis έγινε ξανά ορατό και πλέον κινείται σε κοντινή απόσταση, νότια από το ελληνικό ακριτικό νησί, με ταχύτητα 9 κόμβων την ώρα.

Δείτε στους χάρτες που ακολουθούν το ακριβές στίγμα του σκάφους καθώς και τη μέχρι τώρα πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο

Αντι-Νavtex για το Καστελόριζο με φόντο τον πλου του Oruc Reis

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Την ώρα που το Oruc Reis πλέει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα εξέδωσε αντι-Navtex ως απάντηση στην ελληνική αντίστοιχη οδηγία.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται συνέχεια στο «πόλεμο» των Navtex, που άρχισε με την τουρκική οδηγία για το Καστελόριζο, βάσει της οποίας το Oruc Reis «έλυσε» κάβους από το λιμάνι της Αττάλειας, βάζοντας πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην τουρκική Navtex απάντησε η Ελλάδα με αντι-Navtex και αργά το βράδυ η Αγκυρα απάντησε με νέα Navtex για την ίδια περιοχή.

Η ελληνική αντι-Νavtex

Με την έκδοση αντί-Navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής αποφάσισε να βγάλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Η αντί-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλόριζου «αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελλόριζου. Στην περιοχή αυτή αρμοδιότητα έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.

Η ελληνική αντί-Navtex

ZCZC HA79
112335 UTC OCT 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20
KASTELORIZO SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.
NNNN

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο ελληνικός Στόλος

Την ίδια στιγμή, σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει πλέον εισέλθει εντός των ορίων που ορίζονται στην τουρκική Navtex και κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν δημιουργησει ήδη μια «ασπίδα προστασιας» περιμετρικά του Oruc Reis.

Tο γεγονός, φυσικά, ότι είναι λιγότερα σε αριθμό σε σύγκριση με αυτά που το συνόδευαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τον Αύγουστο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κλιμάκωση είναι μικρότερης έντασης ή ήσσονος σημασίας.

Αντιθέτως και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή τη στιγμή που επιχειρείται μια νέα απόπειρα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, επιβεβαιώνει πως το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση για διάλογο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα επιμένει στην αδιάλλακτη επιθετική πολιτική, θέτοντας εκ νέου σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν σε καμία περίπτωση από την κίνηση της Τουρκίας. Είναι γνωστή, άλλωστε, η αφερεγγυότητα του τουρκικού καθεστώτος.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα, πάντα, με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες, με μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση του Αυγούστου.

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται και πάλι, για τέταρτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, απέναντι στους προκλητικούς και αμετανόητους Τούρκους. Είναι βέβαιο πως για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και σε συνεργασία με του επιτελείς των τριών Κλάδων διαμορφώνουν τα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού Στόλου, ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει από πλευράς του τουρκικού καθεστώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ