ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Καρέ-καρέ οι εργασίες κατασκευής των 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία» σε ένα timelapse

Βουλή: Καρέ-καρέ οι εργασίες κατασκευής των 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία» σε ένα timelapse
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η νέα πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία», η οποία κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε εξ ολοκλήρου με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη διεθνών προδιαγραφών ΜΕΘ, δυναμικότητας 50 κλινών, με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, για την υποστήριξη όλων των οργανικών συστημάτων των βαρέως πασχόντων ασθενών.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το κανάλι της Βουλής, φαίνεται ένα timelapse με τις εργασίες της κατασκευής του έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Σε συνομιλία που είχε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο πρωθυπουργός είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους» για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν και για την προσφορά τους στο συνάνθρωπο, τονίζοντας ότι σε κάθε βήμα θα στέκεται δίπλα τους.

Μετά τον αγιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια της νέας ΜΕΘ Μαρία Νταγάνου, την Διευθύντρια της Α΄ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Αντωνία Κουτσούκου και την Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια της νέας ΜΕΘ Φωτεινή Αντωνιάδου.

«Δίνετε 24 ώρες το 24ωρο τη μάχη με το θάνατο και δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να σώζετε ανθρώπινες ζωές, όπως το κάνετε κάθε μέρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συνολική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας θα συνδυαστεί με «προσλήψεις όσες και όπου χρειάζονται» δίνοντας έμφαση «πρωτίστως στο νοσηλευτικό προσωπικό γιατί ξέρουμε πού υπάρχουν αδυναμίες».

Με αφορμή τα εγκαίνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι επέλεξε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να φέρει το ευρωπαϊκό του γραφείο για την ποιότητα της περίθαλψης στην Ελλάδα. Αυτό μας κάνει περήφανους και θεωρώ ότι θα αναβαθμίσει πάρα πολύ την ποιότητα της δουλειάς μας».

«Μόνιμη παρακαταθήκη οι νέες ΜΕΘ, οριστικό τέλος στην πολιτική παρέμβαση για ένα κρεβάτι εντατικής»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο «μόνιμη παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας, η οποία θα μας συνοδεύει και όταν θα έχουμε τελειώσει με τον COVID» και πρόσθεσε:

«Δεν είναι εξάλλου τα μονά κρεβάτια εντατικής τα οποία ετοιμάζει το Υπουργείο, με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ετοιμάζονται πολλά κρεβάτια σε πολλά νοσοκομεία ενώ και άλλοι δωρητές έχουν σπεύσει να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αλλά βέβαια οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε όλοι το Σύστημα Υγείας θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις. Και είναι μία μεγάλη ανακούφιση για όλους μας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό εντατικών κρεβατιών τα οποία σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη αντιμετώπισης του COVID και βέβαια όταν τελειώσουμε πια με τον COVID θα είναι στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να τελειώσει μία και καλή αυτό το οποίο νομίζω όλους μας, μας έχει ταλανίσει, όσοι δηλαδή κατά καιρούς έχουμε ασκήσει εκτελεστική εξουσία, να πρέπει κάποιος να ζητά πολιτική παρέμβαση για να βρει θέση σε ένα κρεβάτι εντατικής.

Νομίζω ότι δίνουμε όλοι εδώ, όλα τα κόμματα ακόμα μία δέσμευση ότι αυτό θα τελειώσει και πρέπει να τελειώσει και η Ελλάδα θα φτάσει πολύ σύντομα να έχει αριθμό εντατικών κρεβατιών και προσωπικό που θα το υποστηρίζει. Δεν είναι μόνο οι υποδομές, πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι σώζουν ζωές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης θα γίνει πράξη. Και βέβαια το δικό σας καθήκον και θέλω στο πρόσωπό σας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους.

Στις εντατικές είχαμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε το έργο τους, να τους ανταμείψουμε και ηθικά και οικονομικά στο δικό σας πρόσωπο ώστε να μπορείτε να εκπαιδεύσετε και τη νέα γενιά των γιατρών και των νοσηλευτών, να μεταλαμπαδεύσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία την οποία έχετε διότι εσείς 24 ώρες το 24ωρο δίνετε τη μάχη με το θάνατο και δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να σώζετε ανθρώπινες ζωές όπως το κάνετε κάθε μέρα.

Οπότε στο πρόσωπό σας και όλων των εργαζομένων, κυρίως στις εντατικές, των γιατρών, των νοσηλευτών, του υποστηρικτικού προσωπικού, των κυρίων και των κυριών που καθαρίζουν και κρατούν τις εντατικές στο επίπεδο της αποστείρωσης που απαιτείται για να κάνετε με ασφάλεια τη δουλειά σας, ένα μεγάλο ευχαριστώ».

«Πραγματικός άθλος η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου»

«Η ολοκλήρωση της κατασκευής της, εντός 60 ημερών, αποτελεί έναν πραγματικό άθλο πρωτοφανή για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα.

Η στελέχωσή της με τους εμπειρότερους ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας εγγυάται το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Σωκράτης Μητσιάδης, κατά τα εγκαίνια των 50 κλινών ΜΕΘ και πρόσθεσε ότι η νέα πολυδύναμη ΜΕΘ είναι έτοιμη να υποδεχθεί ασθενείς με Covid-19, και θα συμβάλει σημαντικά, όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που ταλανίζει τη χώρα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην κάλυψη πάγιων αναγκών σε κλίνες εντατικής θεραπείας.

«Αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας», είπε ο διοικητής του νοσοκομείου και αναφέρθηκε στο έργο με αριθμούς:

-2500 τμ νέου υπερσύγχρονου κτιρίου

-4 υπομονάδες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες

-50, συνολικά, υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ

-Αυτοματοποιημένα συστήματα ιατρικής παρακολούθησης

-45 εξειδικευμένοι στην εντατική θεραπεία, γιατροί

-140 εξειδικευμένοι νοσηλευτές

-10 εκπαιδευμένοι ειδικοί φυσικοθεραπευτές

- 24 άτομα βοηθητικό-υγειονομικό προσωπικό

-πολυάριθμο προσωπικό καθαριότητας

-πλήρης διοικητική υποστήριξη

-04 Αυγούστου 2020 η πρώτη εκσκαφή

-19 Οκτωβρίου 2020 εγκαίνια.

«Σας ευχαριστούμε! Ευχαριστούμε όλους όσους με τις προσφορές τους αναβαθμίζουν τις υποδομές και τις δυνατότητες του νοσοκομείου μας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλοι οι εμείς, οι άνθρωποι που απαρτίζουμε την οικογένεια του νοσοκομείου, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο, κοντά στην κοινωνία και γιατί αυτό είναι το όραμα του νοσοκομείου μας και ο κατευθυντήριος άξονας του έργου μας», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Μητσιάδης.

Παρόντες στην τελετή και τον αγιασμό ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στη νέα μονάδα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την Ψυχική Υγεία, Ζωή Ράπτη και ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Σωκράτης Μητσιάδης. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ) Τιμολέων Κατσίπος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αθανάσιος Γιάνναρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ