ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών

Τατάρ: Λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών
AP Photo/Nedim Enginsoy

Όπως είχε προαναγγείλει στην προεκλογική περίοδο, ο νέος ηγέτης του Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, χαράζει νέα ρότα στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu δήλωσε ότι:

«Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών.»

Είπε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να υποχωρήσουν ποτέ σε μια φάση που οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τόσο σημαντικές, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτούν την έγκριση των Τουρκοκυπρίων και πως είναι παράνομες.

Ανέφερε ακόμα ότι «έπειτα από μισό αιώνα που πέρασε από το 1974 κανείς δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος)». Προσέθεσε δε ότι:

«Συνεχίζω εντατικά τις επαφές για να διασφαλίσω την διπλωματική αναγνώριση. Ασφαλώς στην ημερήσια διάταξή μας είναι να ξεπεράσουμε τα εμπάργκο, τους περιορισμούς, την απομόνωση. Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να μην έχουμε ακόμη απευθείας πτήσεις.»

Όπως είπε, δεν θα επικεντρωθεί μόνο στις διαπραγματεύσεις όπως έπραξαν άλλες «προεδρίες» αλλά θα καταβάλει εντατικές προσπάθειες σε οικονομικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς τομείς για την ανάδειξη του «λαού της ΤΔΚΒ» σε ένα ξεχωριστό «λαό» στον κόσμο.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει αύριο την πρώτη του «επίσημη» επίσκεψη στην Τουρκία έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Δίνω μεγάλη σημασία. Αυτή η επίσκεψη πιστεύω ότι θα στείλει μήνυμα στην διεθνή κοινότητα». Ότι, κατά τον ίδιο, «αναγνωρίζουμε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της ΤΔΚΒ και αποδίδουμε σημασία». «Το ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα θα είναι αφορμή για να δοθεί αυτού του είδους το μήνυμα», πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως «όλοι στην Κύπρο αγαπούν πολύ την Τουρκία». «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Θα εργαστώ τόσο για να έρθει πιο κοντά ο λαός της ΤΔΚΒ με τον λαό της Τουρκίας όσο και για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ μας», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ