ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Στήριξη σε όλους στο lockdown – Τι ισχύει για υπερωρίες

Βρούτσης: Στήριξη σε όλους στο lockdown – Τι ισχύει για υπερωρίες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Πάντα θα υπάρχει μια κοινωνική ομάδα που θα ζητά κάλυψη, όμως να ξέρουν όλοι ότι καμία ομάδα δεν θα μείνει ακάλυπτη»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Γιάννης Βρούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή, απαντώντας σε ερώτημα τηλεθεατή για το εάν θα υπάρξει κάλυψη των μακροχρόνια άνεργων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας τόνισε:

«Κανένας στην Ελλάδα δεν μένει ακάλυπτος. Στην χώρα μας έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα δίκτυα κοινωνικών παροχών και σήμερα όλοι οι πολίτες που είναι εκτός αγοράς εργασίας και δεν έχουν άλλα εισοδήματα καλύπτονται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από το επίδομα παιδιών και το ευρωπαϊκό ταμείο ΤΕΒΑ για την διανομή τροφίμων».

Παράλληλα, υπογράμμισε:

«Ο κόσμος του τουρισμού επλήγη φέτος περισσότερο από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Καλύψαμε αυτόν τον κόσμο όσο μπορούσαμε, μάλιστα επεκτείναμε και για τον Οκτώβριο την κάλυψη και ασφαλιστικά και με το επίδομα των 5324 ευρώ για να γίνει η "γέφυρα" και να περάσουν μετά στο επίδομα ανεργίας».

Σχολιάζοντας καταγγελίες από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό για μαζικές απολύσεις εργαζομένων λίγο πριν την έναρξη του lockdown ο κ. Βρούτσης είπε πως εφόσον υπάρχουν σχετικές καταγγελίες τότε θα ελεγχθούν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Τόνισε δε, πως εφόσον υπάρξουν παρανομίες θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

Αναφορικά με την πληρωμή των υπερωριών, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως δεν αλλάζει κάτι με το νομοσχέδιο που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή.

Υπογράμμισε επίσης πως το οκτάωρο παραμένει πυλώνας σε ό,τι αφορά στα εργασιακά στην Ελλάδα και τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά τυχόν ώρες που θα εργαστούν υπερωριακά.

Μίλησε δε για ανυπόστατα δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου αναφορικά με την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, αναφέροντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να αλλοιώσουν την αλήθεια για μικροκομματικούς λόγους».

Εξήγησε επίσης πως δεν θα υπάρξει μεταβολή στο πλαίσιο που ίσχυε και το οποίο διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, η πρώτη διάταξη θα αφορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες συνολικά (σημ: 0,9 από τον Ιούλιο του 2020 και κατά 3 μονάδες από την Πρωτοχρονιά του 2021), προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι και να υπάρξει καλύτερο περιβάλλον για την αύξηση της απασχόλησης» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε δε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή και η διάταξη που μετατρέπει σε σχέσεις σταθερής εργασίας το πλαίσιο εξαρτημένης εργασίας με το οποίο απασχολούνταν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, κυρίως ως delivery.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Βρούτσης είπε ότι αυξάνεται στην Ελλάδα με όρους πραγματικής οικονομίας, βάσει μηχανισμού που θεσπίστηκε επί υπουργίας του το 2013 και ισχυροποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπήρξε μεταβολή του κατώτατου μισθού το 2020, σημειώνοντας ότι «τυχόν αύξηση ίσως είχε και αντίθετα αποτελέσματα, μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε».

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά από ασφαλιστικές εισφορές ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που καλούνται να πληρώσουν 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είπε ότι αφορά την μεταβολή του νόμου που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ για σχέση εισοδήματος – ασφαλιστικών εισφορών, η οποία άλλαξε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν και 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης αυτής, θα λάβει επιστροφή από τον e-ΕΦΚΑ, το ύψος των οποίων μεσοσταθμικά θα είναι 600 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ