ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Γεννηματά στη Βουλή: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται σε αχρείαστες κοκορομαχίες

Κορωνοϊός - Γεννηματά στη Βουλή: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται σε αχρείαστες κοκορομαχίες
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο Ολομέλειας για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τους τελευταίους περίπου 9 μήνες τη ζωή μας την ορίζει ο κορωνοϊός. Μας επιβάλλει να ζούμε διαφορετικά, να δουλεύουμε διαφορετικά, να σκεφτόμαστε διαφορετικά ακόμη και να αγαπάμε διαφορετικά», δήλωσε κατά την αρχή της τοποθέτησής της η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Ένα πράγμα δεν αλλάζει με τίποτα: η εμμονή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε αχρειάστες κοκορομαχίες και διαξιφισμούς χωρίς καμία ουσία, μέσα σε κλίμα πόλωσης».

«Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lockdown, το ερώτημα είναι, κ. Μητσοτάκη, γιατί φτάσαμε στο σημείο να είναι αναγκαίο», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία παίρνοντας θέση στην κόντρα που ξέσπασε για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να στήσει μια νέα μονομαχία και ένα νέο πεδίο για καυγά.

Κρατώντας αποστάσεις από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, έκανε λόγο για την ανάγκη να εορταστεί φέτος η επέτειος σεμνά και μετρημένα, καθώς προέχει η ζωή των πολιτών και η δημόσια υγεία.

«Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στις ΜΕΘ, αλλά στο ΕΣΥ» ανέφερε, σημειώνοντας πως «το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε όλοι σπίτι ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε τον χρόνο στη κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ. Προτείναμε πώς μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» είπε και αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ όλο αυτό το διάστημα.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στο θέμα των προσλήψεων γιατρών στο ΕΣΥ, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. σχολίασε σε σκωπτικό ύφος: «Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει 19.000 στο ΕΣΥ και η ΝΔ άλλους 13.000, τότε γιατί ψάχνουμε γιατρούς; Εγώ λέω να τους εξάγουμε».

Όπως είπε η κυρία Γεννηματά, «το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με τον φόβο και το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε σπίτι, ακούσαμε τους ειδικούς και δώσαμε τη δυνατότητα σε κυβέρνηση και επιστήμονες να ενισχύσουν το ΕΣΥ».

«Το ΚΙΝ.ΑΛ. έμεινε σπίτι αλλά δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Προτείναμε λύσεις για το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία, ο Τουρισμός, η καθημερινότητά μας, ειδικότερα για τα ΜΜΜ. Οι 150 παρεμβάσεις της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ. Οι πολίτες χρειάζονται έμπρακτη στήριξη».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ενδιάμεσο πρόγραμμα που πρότεινε το ΚΙΝ.ΑΛ., λέγοντας ότι «καταθέσαμε ακριβώς τι έπρεπε να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τα σοβαρά πλήγματα στους οικονομικά αδύναμους. Τα περισσότερα από αυτά που προτείναμε δεν εφαρμόστηκαν και έτσι οδηγηθήκαμε στα "λουκέτα"».

Για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε χαοτική την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση ο κόσμος στοιβάζεται με σοβαρές υγειονομικές συνέπειες.

Απαντώντας στα όσα είχε πεί νωρίτερα ο πρωθυπουργός, για τα τρία μέτρα που θα έπρεπε να είχε λάβει νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά είπε, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Αν οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι έπρεπε να είχατε λάβει νωρίτερα τα μέτρα και δεν το κάνατε, η ευθύνη είναι δική σας. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να ζητάτε ευθύνες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον ελληνικό λαό που έβαλε πλάτη και έκανε θυσίες. Μην γελιέστε, δεν έχει καμία σχέση η ψυχολογία των Ελλήνων σήμερα με αυτή της περασμένης άνοιξης».

«Ένας είναι ο εχθρός, ο κορωνοϊός»

«Απέναντί μας ένας είναι ο εχθρός, ο κορωνοϊός. Αλλά για να τον αντιμετωπίσουμε πρέπει να λέμε την αλήθεια, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», συνέχισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Για την κατάσταση στα σχολεία

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία λόγω του κορωνοϊού, παραπέμποντας στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία.

«Πάνω από 300.000 μαθητές και 30.000 δάσκαλοι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Περισσότεροι από 300.000 μαθητές και 30.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτές τις μέρες σε καραντίνα σε όλη την Γερμανία λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η Γερμανική Ένωση Εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα σχολεία να παραμένουν κλειστά».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε, εξάλλου, ότι το κόμμα της παραμένει απέναντι στους αρνητές του κορωνοϊού και της μάσκας.

Όπως είπε, εξάλλου, «το μεγαλύτερό μας όπλο δεν είναι οι ΜΕΘ αλλά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Ζήτησε, παράλληλα, τη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ έναντι του κορωνοϊού, ενώ πρότεινε τη χρήση των ιατρικών εργαστηρίων των πανεπιστημίων στη μάχη έναντι της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τα τεστ, έκανε λόγο για αισχροκέρδεια στον ιδιωτικό τομέα και ζήτησε να υπάρξει η διατίμησή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ