ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού

Μητσοτάκης: Η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Για την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων, τη «μάχη» που έχει δοθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το συσχετισμό των κρουσμάτων του φθινοπώρου με το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και τα τρία μέτρα που θα έπρεπε να είχε λάβει η κυβέρνηση νωρίτερα, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν είδα έναν να εισηγείται "κλείστε την οικονομία νωρίτερα". Γιατί το μονά - ζυγά δικά μας είναι εύκολη τακτική», πρόσθσεσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια, «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση στη Βουλή, για να κάνουμε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο».

«Από όλους μας εξαρτάται να κάνουμε ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο μακριά από ανούσιους καυγάδες», πρόσθεσε.

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες και ειδικότερα οι επόμενες 10 ημέρες. Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε αρχικά σε μια ανασκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόστηκε έναντι του κορωνοϊού από το Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε το πρώτο lockdown.

Όπως είπε, «υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τους αριθμούς, όπως για παράδειγμα τις κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα, αντί να παραθέσω στοιχεία σχετικά με πόσες προσλήψεις έχουν γίνει, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που δήλωσε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου:

«Θα ήθελα να προσθέσω ότι όλοι εμείς οι εντατικολόγοι είμαστε μια μικρή ομάδα και λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό που ζητάμε χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις είναι να αυξηθούν τα κρεβάτια, οι κλίνες ΜΕΘ και το νοσηλευτικό προσωπικό. Και βλέπουμε ότι παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες γίνονται θετικά βήματα ως προς αυτό».

«Θα πω ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδίως τον τομέα των ΜΕΘ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, σε σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα τους τελευταίους οκτώ μήνες αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ έναντι του κορωνοϊού, γεγονός που μας κατατάσσει εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου», συνέχισε.

Στόχος μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες αλλά συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τη μία και την προστασία και ενίσχυση των πολιτών αλλά και της οικονομίας από την άλλη. Στόχος μας υπήρξε πάντοτε η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα».

Δείτε την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Το στοίχημα που χάθηκε

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα το οποίο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε. Και το στοίχημα το διατύπωσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια.


Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση ενός δεύτερου κύματος παίρνοντας μέτρα τα οποία θα είναι πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown;


Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.


Δεν μπορούμε να το κάνουμε.


Λυπάμαι που το λέω. Αλλά στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι προσπαθήσαμε. Όλοι. Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να πάρουμε τοπικά μέτρα, προσωρινά μέτρα.


Στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης και γρήγορης έξαρσης του ιού ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε σήμερα.


Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το οριζόντιο μέτρο του lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Για το άνοιγμα του Τουρισμού

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το «άνοιγμα» του τουρισμού το καλοκαίρι. «Εάν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το "άνοιγμα" του Τουρισμού, θα το είχαμε δει από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

«Η αντιπολίτευση και ειδικά ο κ. Τσίπρας, με τοποθέτησή του στη Βουλή, μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον Τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».

Υποστήριξε μάλιστα πως «θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».

Για τις ΜΕΘ

«Όσες ΜΕΘ κι αν υπάρχουν, πάντα κάποιοι θα χάνονται. Προφανώς προτιμούμε περισσότερες. Αλλά δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή, στους συγχωρτισμούς και σε επαφές με όσους δεν γνωρίζουμε».

Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλος από τις πραγματικές μας ανάγκες.

«Δυστυχώς, όσο απλώνεται η μετάδοση του κορωνοϊού, τόσο θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ενδεχομένως θα χάνουν τη ζωή τους, όσες ΜΕΘ παραπάνω κι αν είχαμε».

«Εάν είχαμε 3.000 ή 5.000 ΜΕΘ θα έπρεπε να χαλαρώσουμε τα αυστηρά μέτρα περιορισμού; Η απάντηση είναι όχι, γιατί οι ΜΕΘ δεν μπορούν να συνιστούν "άλλοθι" για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων μετακίνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το εμβόλιο

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως κυβέρνηση διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προμήθειας του εμβολίου και πρόσθεσε:

«Δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση. Ανεβαίνουμε ένα βουνό γεμάτο από χαράδρες, αλλά βλέπουμε την κορυφή και αυτή η κορυφή είναι το εμβόλιο».

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στην καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενάντι του Covid 19, αλλά θα ισχύσει η ίδια λογική που ισχύει και στην περίπτωση του εμβολιασμού έναντι της κοινής γρίπης.

«Όταν βλέπουμε την άκρη του τούνελ, εκφράζονται δύο λογικές. Η μία λέει να χαλαρώσουμε και η άλλη σφίξουμε τα δόντια. Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Το εμβόλιο αναμένεται περί τον Ιανουάριο, επομένως μέχρι τότε δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο και είναι αυτή ακριβώς η προοπτική που θα πρέπει να μας οπλίσει με δύναμη και αντοχή, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον εφιάλτη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Βασική αιτία της διασποράς του Covid 19 στην Ευρώπη ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων»

«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν "κυματοθραύστη", αλλά δεν τα καταφέραμε, επειδή κάποιες συγκεκριμένες περιοχές δημιούργησαν. Η βασική αιτία της διασποράς του κορωνοϊού στην Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Αυτό περιμένω να το ακούσω σήμερα από όλα τα κόμματα και δεν περιμένω να ακούσω πάλι τη φράση "μη στοχοποιείτε τους νέους"», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε, αλλά δεν θα συζητήσω για το αν πολεμήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Στόχος του δεύτερου lockdown, είναι αφενός ο περιορισμός της κινητικότητας, με σκοπό να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να καταφέρουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στην ομαλότητα κοντά στα Χριστούγεννα.

Απευθυνόμενος στον Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μην χρησιμοποιήσετε τα αριθμητικά στοιχεία των θανάτων. Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών, μη με αναγκάσετε να κάνω μια τέτοια άχαρη αναφορά. Δεν πρέπει να γίνει τέτοια σπέκουλα».

«Δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να λέει "κλείστε εδώ και τώρα την Οικονομία". Μας είπατε "αν ήμουν εγώ, δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορωνοϊό να εξελιχθεί έτσι. Πάλι καλά... Γιατί με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα ήσαστε έτοιμο να κηρύξετε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητήσατε παραιτήσεις υπουργών, αιτούμενοι υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου συγκυβέρνηση. Μας λέγατε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες αλλά θέλετε να γίνετε κυβερνητικοί εταίροι. Η Ελλάδα δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση. Σας λέμε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, αλλά σίγουρα όχι σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ζητήσατε την παραίτηση της κυρίας Κεραμέως, επειδή κατέρρευσε η υπηρεσία τηλεκπαίδευσης της Cisco στο Λονδίνο. Προς τιμήν του, ο κ. Λοβέρδος αντιλήφθηκε νωρίς ότι η κριτική του προς την υπουργό Παιδείας ήταν υπερβολική. Εσείς, όμως, κύριε Τσίπρα συνεχίσατε να ζητάτε ακριβώς το ίδιο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις αναφορές Πολάκη κατά Τσιόδρα

«Σας σκανδάλισε, κύριε Τσίπρα, ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο. Διακινήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ ένα βίντεο με το οποίο στοχοποιήσατε τον κ. Τσιόδρα. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί τη στοχοποίηση της κυβέρνησης. Υποσκάπτοντας τους ειδικούς ανοίγετε το δρόμο προς τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια. Πρόκειται για έναν πολιτικό κατήφορο που προτάσσει περισσότερο προβλήματα παρά λύσεις».

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν θα μηδενίσει ποτέ την κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης, επιστημόνων και πολιτών.

«Φοβάμαι πως αυτή την προσπάθεια δεν τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε.

«Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου - Φραστικό επεισόδιο με τον Κουτσούμπα

Κατά την πρωτολογία του πρωθυπουργού προκλήθηκε προς στιγμήν ένταση, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην γίνει η πορεία για τη γιορτή του Πολυτεχνείου».

«Κάποιοι μιλούν για την πορεία Πολυτεχνείου, τη μετατροπή μιας πορείας τιμής σε μια πορεία πόνου, μπορούμε να την τιμήσουμε με περιορισμένη και λιτή τελετή και να δηλώσετε όλοι ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία στο δρόμο, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά, όπως και την 28η Οκτωβρίου έτσι και τώρα η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην γίνει η πορεία για τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Το ίδιο θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν», είπε σε έντονο ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την οργή του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος φώναξε προς τον πρωθυπουργό «ντροπή σας», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα του είπε ότι δεν έχει τον λόγο και τα πνεύματα ηρέμησαν εκεί.

«Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ατομική ευθύνη. Η ευθύνη είναι υπευθυνότητα, όχι φταίξιμο», κατέληξε στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας παράλληλα ότι το 2021 θα είναι «χρονιά επανεκκίνησης της οικονομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ