ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Η τακτική του «ακορντεόν» και τα νέα μέτρα στήριξης

Lockdown: Η τακτική του «ακορντεόν» και τα νέα μέτρα στήριξης
AP Photo/Petros Giannakouris

Στην τακτική του «ακορντεόν» αναφορικά με το lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε από τη Βουλή χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση εν όψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα -με μέτρα προστασίας βεβαίως.

Στη συνέχεια όμως, θα επιβληθεί νέα καραντίνα και μόλις περάσει ένα χρονικό διάστημα θα υπάρξει άρση.

Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ξανά και ξανά, μέχρι όποτε κρίνουν απαραίτητο οι λοιμωξιολόγοι.

Το καθολικό lockdown ξεκίνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του σχεδιασμού, στις 30 του μήνα.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων θα είναι αυτός που θα κρίνει τα επόμενα βήματα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του:

«Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες.


Για όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να πάμε στην στρατηγική “ακορντεόν” να μας πουν τι προτείνουν. Υπήρξε εφησυχασμός και από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος εν όψει Χριστουγέννων.


Να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας. Αν ξανανοίξουμε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».

Έτσι για την ώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση που θα δέχεται το σύστημα Υγείας θα είναι οι βασικές παράμετροι στα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση, βάσει και των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.

Όταν τα αποτελέσματα από τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων θα έχουν αποτέλεσμα, τότε θα γίνεται άρση της καραντίνας, όταν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, τότε θα έχουμε νέο lockdown.

Σημειώνεται πως ακόμα ένας παράγοντας για την επιβολή και την άρση του lockdown θα είναι και το κατά πόσο θα πειθαρχεί η κοινωνία στα μέτρα.

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν να περάσει τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη του lockdown για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν έχουν λειτουργήσει τα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή πως είναι σημαντικό να τηρηθούν από όλους τα μέτρα, λέγοντας:

«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης» είπε επίσης.

Νέα μέτρα στήριξης

Ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για αναστολή των πλειστηριασμών, καθώς και οικονομική ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών προανήγγειλε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ ετοιμάζεται νέα ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για περαιτέρω «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων.

«Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή που η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που μπορεί να έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε.

Τους σχεδιασμούς για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για τη διάθεση τους, τις μελετά το οικονομικό επιτελείο και αναμένονται άμεσα οι αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ