ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο: Κόντρα Κουτσούμπα - Γεννηματά για το κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων

Πολυτεχνείο: Κόντρα Κουτσούμπα - Γεννηματά για το κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Διαμάχη μεταξύ ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ έχει προκαλέσει το κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων που συνυπέγραψαν τα κόμματα της Αριστεράς, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και άνθρωποι του πολιτισμού από διάφορους πολιτικούς χώρους. Η πρωτοβουλία απορρίφθηκε από την Φώφη Γεννηματά, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το κείμενο που διακινήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα από σήμερα έως και τις 18 Νοεμβρίου, απαιτεί «από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση».

Το κείμενο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, συνυπεγράφη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορέις, αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως φέρεται να είπε «με αυτό τον τρόπο παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ».

Το κείμενο αυτό απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής.

Αναλυτικά το κοινό κείμενο των τριών κομμάτων

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ