ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

Κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα περιοριστικά μέτρα ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους πολίτες.

Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν τα σενάρια για κλείσιμο των καταστημάτων που λειτουργούν νωρίτερα, ενώ σημειώνουν πως η πορεία πανδημίας, κυρίως στο μέτωπο των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν πως η βελτίωση της επιδημιολογικής καμπύλης θα είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.

Αναφορικά με τη τακτική του «ακορντεόν» και την ενδεχόμενη παράταση του lockdown, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν στο CNN Greece πως επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι.

«Το πότε θα αρθεί το lockdown θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες 10 ημέρες», ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές.

Για το πώς θα ανοίξει η οικονομία στην κυβέρνηση τονίζουν πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, όπως συνέβη και μετά το lockdown του Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν στόχο να επανεκκινήσει η οικονομία το Δεκέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα έχει μειωθεί αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Δραματικοί οι αριθμοί

Πάντως και χθες η εξέλιξη του κορωνοιου ήταν δραματική, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει νέο ρεκόρ διασωληνωμένων που έφτασαν τους 443, ενώ κατεγράφησαν 63 νέοι θάνατοι.

Τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.422 σε ένα 24ωρο.

Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν σταθερά πρώτες περιοχές σε κρούσματα, με 513 και 595 αντίστοιχα.

Παράλληλα ακόμη δυο περιφέρειες έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Πρόκειται για τη Λάρισα με 159 και τις Σέρρες με 103.

Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης 32 περιφέρειες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση.

«Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού από το τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επομένης».

Όπως ανέφερε ο ίδιος αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ