ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: «Φρένο» Μητσοτάκη στα σενάρια για το lockdown - Τι θα πει στο υπουργικό συμβούλιο

Κορωνοϊός: «Φρένο» Μητσοτάκη στα σενάρια για το lockdown  - Τι θα πει στο υπουργικό συμβούλιο
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Φρένο» στις συζητήσεις για την άρση των μέτρων που τροφοδοτούν τη χαλάρωση και «γκάζι» στην εφαρμογή τους θέλει να πατήσει η κυβέρνηση, στην έναρξη μιας εκ των κρισιμότερων εβδομάδων της «μάχης» κατά του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Πρωταρχικός στόχος είναι να προστατευτεί η αλλαγή του momentum που καταγράφεται από την αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των δεικτών, καθώς διατηρείται η αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η εύθραυστη ισορροπία επιβάλλει στην κυβέρνηση να κάνει προσεκτικά και μικρά βήματα για την έξοδο από τις υφιστάμενες απαγορεύσεις. Πρόκειται για μια στρατηγική αντίστοιχη της οποίας είχε εφαρμοστεί για την μετάβαση στην κανονικότητα τον περασμένο Μάρτιο, όπως αναφέρουν στο CNN Greece καλά ενημερωμένες πηγές,

Αυτή την αναγκαιότητα θα περιγράψει εκ νέου ο πρωθυπουργός και στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ατζέντα του οποίου θα είναι αμιγώς νομοθετική.

Είναι όμως ξεκάθαρη η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρήσει την ένταση των μηνυμάτων αφύπνισης της κοινωνίας και ταυτόχρονα να μεταδοθούν οι μετρημένες, αλλά αισιόδοξες πτυχές του σχεδίου.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση, δεν παραβλέπουν την αυτονόητη κόπωση που προκαλούν στους πολίτες οι περιορισμοί και ταυτόχρονα η σεναριολογία για τις ημερομηνίες και τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο νέος τρόπος σχεδιασμού περιλαμβάνει περισσότερα δεδομένα και λιγότερες ημερομηνίες.

Τακτική που εφάρμοσε και κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όταν και εξέπεμψε μήνυμα ελπίδας ενόψει των εορτών χωρίς ωστόσο να δίνει την παραμικρή λαβή για σενάρια ή παρερμηνείες αναφορικά με τον χρόνο που θα γίνει η άρση του lockdown ή η επαναφορά των τομέων σε λειτουργικό καθεστώς.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η επεξεργασία του κυβερνητικού σχεδίου, ειδικά για την εορταστική περίοδο.

Οι κρίσιμες παράμετροί του, όπως οι τεχνικές, που τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών στοιχείων, και αφορούν στο μοντέλο με το οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις των πολιτών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Άλλωστε οι τελικές επιλογές δεν αναλύονται μόνο υπό το πρίσμα των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων τους.

Λαμβάνεται υπόψη και ένα τρίτο «κύμα» της πανδημίας -η δαμόκλειος σπάθη που πάντα κρέμεται πάνω από τη λήψη πρωθυπουργικών αποφάσεων.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο κατά τις συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη όσο και νωρίτερα, δείχνει να κλίνει προς την κατεύθυνση ενός αυστηρού ανοίγματος αλλά ακόμη δεν έχει κατασταλάξει για τη τελική διαδρομή που θα ακολουθήσει.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως πέραν της εκτιμώμενης νέας παράτασης του lockdown, στον αέρα είναι και η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε – συμμετέχοντας στην ψηφιακή τάξη των μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων- ότι θα είναι η πρώτη που θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι τελικές αποφάσεις -τουλάχιστον για τα Δημοτικά- δεν αποκλείεται να ληφθούν τα προσεχή 24ωρα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των επόμενων κινήσεων.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα για το λιανεμπόριο αλλά και για καταστήματα όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η λειτουργία των οποίων διαθέτει δικλείδες ασφαλείας του ωραρίου και των ραντεβού.

Σαφώς πιο μακρινός θεωρείται αυτή τη στιγμή ο ορίζοντας για την άρση της απαγόρευσης στην εστίαση.

Με όλα αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει στις 11 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο και πέραν της πανδημίας πάνω στο τραπέζι του βρίσκονται:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
-Παρουσίαση από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) Ενσωμάτωση Οδηγίας 2018/958 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία, β) Κύρωση συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

-Παρουσίαση από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη του πλάνου μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού

-Εισηγήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για α) Πλήρωση θέσης Έλληνα Δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) Ανανέωση θητείας Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Υγείας:

α) Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς της κ. Μαριάννας Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που αφορά στην εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς,

β) Κύρωση της Συμβάσεως Δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ