Στο επίκεντρο το σχέδιο εμβολιασμού: Κρίσιμη σύσκεψη υπό το Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Τρεις στόχους επιδιώκει η κυβέρνηση να επιτύχει στο προσεχές διάστημα. Πρώτον να μη ρισκάρει καμία υποτροπή στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και δεύτερον να συνεχιστούν τα μικρά αλλά ασφαλή βήματα εξόδου της οικονομικής δραστηριότητας από το καθεστώς των περιορισμών.
Το τρίτο, μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από το master plan του εμβολιασμού των πολιτών.
Η σημασία της άρτιας και ταχείας υλοποίησής του εν λόγω σχεδίου φαίνεται και από την τηλεδιάσκεψη στην οποία αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00, στην οποία θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Η σύνθεση της ψηφιακής σύσκεψης θα είναι διευρυμένη και θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.
Κατά πληροφορίες, στόχος είναι μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς να τεθεί σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
Όπως μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει έως τότε 500.000 με 600.000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και στη συνέχεια επιπλέον 200.000 δόσεις από την Moderna.
Παράλληλα εντείνονται και οι προετοιμασίες για τη δημιουργία των υποδομών, και συγκεκριμένα για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων στα 14 ειδικά ψυγεία βαθειάς ψύξης, από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.
Επιπλέον έχει αρχίσει η κατασκευή των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, με δυνατότητα χορήγησης του φαρμάκου σε τρία άτομα ταυτοχρόνως.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και σιγά-σιγά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνει σε δύο δόσεις, μεταξύ των οποίων θα μεσολαβούν περίπου 30 ημέρες, ενώ η χώρα μας θα λάβει συνολικά 25 εκ. δόσεις.
Έτσι, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και δεν θα είναι υποχρεωτικός.
Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού διαδικτυακά, σε τηλεφωνικό κέντρο ή ακόμα και στέλνοντας SMS, ενώ όσοι εγγραφούν στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης θα λάβουν ειδοποίηση για το πότε θα εμβολιαστούν.
Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα
Είναι σαφές ότι παρά το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και την σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες, ο βαθμός αποκλιμάκωσης που έχει παρατηρηθεί δεν κρίνεται αρκετός με δεδομένη την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που συνοδεύουν το lockdown.
Ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας είναι πολύ επιβαρυμένο, καθώς οι περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες.
Εδώ και μέρες, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.
Tα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, ανέρχονται σε 16.617 αυτή τη στιγμή.
Τα 7.031 (42,3%) βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, 3.267 (19,7%) εντοπίζονται στην Αττική, 1.777 (10,7%) στη Θεσσαλία, 1.590 (9,6%) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και 632 (3,8%) στη Δυτική Μακεδονία.
Συνεπώς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε πέντε από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με το 66,4% να καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.
Στην Αττική, όπου κατοικεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού, αναλογεί το ένα πέμπτο των ενεργών κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία, όπου δεν υποχωρεί το επιδημιολογικό φορτίο, όπως αναφέρθηκε κατά την χθεσινή ενημέρωση, με δεδομένο ότι στις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητας, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε τριψήφιο επίπεδο.
Η κατανομή συγκεκριμένα είναι:
587 ενεργά κρούσματα στην Πιερία
548 ενεργά κρούσματα στην Πέλλα
486 ενεργά κρούσματα στην Ημαθία
453 ενεργά κρούσματα στην Δράμα
376 ενεργά κρούσματα στην Ξάνθη
172 ενεργά κρούσματα στην Φλώρινα
Ακόμη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά τη μικρή υποχώρηση ή επιπέδωση της καμπύλης.
Από αυτήν τη δυσαναλογία το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι παρά τον οριζόντιο χαρακτήρα τους, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια συνέπεια και συνέχεια από όλους, όπως άλλωστε απαιτούν οι περιστάσεις.
Επιπλέον μέτρα
Στις επιβαρυμένες περιοχές θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ενώ όπου διαπιστώνεται μειωμένη απόδοση τους, τότε θα τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη ταχύτητα, με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Επιπλέον η κυβέρνηση βγάζει από τη φαρέτρα της ακόμη δυο «όπλα» με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Καταρχάς όσοι ανιχνεύονται θετικοί σε έλεγχο που θα γίνεται στα χερσαία σύνορα της χώρας δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Δεύτερον, δεν επιτρέπονται επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους.
Tα δύο μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6:00 το πρωί.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας, θα σκιαγραφήσει και τον τελικό καμβά των επόμενων κινήσεων που που η κυβέρνηση προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
Η συμπλήρωση των κομματιών του παζλ στην άρση των μέτρων, εξαρτάται πάντα από τον επιδημιολογικό χάρτη και το επίπεδο κινδύνου διασποράς του ιού, στο οποίο κατατάσσεται ο εκάστοτε τομέας.
Δεν αποκλείεται πάντως, κοντινή με την πρεμιέρα των εποχικών καταστημάτων στις 7 Δεκεμβρίου να είναι και η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Πρόκειται για έναν τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, το πλαίσιο του οποίου ανταποκρίνεται στις επιταγές ασφαλείας των υγειονομικών περιστάσεων.