ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής EE: «Τοπίο στην ομίχλη» για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής EE: «Τοπίο στην ομίχλη» για τις κυρώσεις στην Τουρκία
Olivier Hoslet, Pool via AP

«Θολή» μοιάζει η προοπτική επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis.

Οι τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα ληφθούν αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο συμπερασμάτων που συζήτησαν σήμερα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών στην ΕΕ, περιλαμβάνει διεύρυνση του καταλόγου των ατόμων και των επιχειρήσεων που θα υποστούν κυρώσεις για τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Reuters μεταδίδει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα εξετάσει περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο. Ωστόσο, η Ελλάδα και η Κύπρος κρίνουν ότι δεν είναι αρκετά τα βήματα που περιλαμβάνει το προσχέδιο.

Το σχέδιο συμπερασμάτων

Το σχέδιο συμπερασμάτων ήρθε σε γνώση του Politico. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, στο κείμενο αναφέρεται ότι: «Μονομερείς και προκλητικές τουρκικές δραστηριότητες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ.» Το κείμενο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει τη διεύρυνση του υπάρχοντος μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων. Υπενθυμίζεται ότι υφιστάμενες κυρώσεις αφορούν δύο αξιωματούχους της Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων (TPAO). Είναι απίθανο η όποια επέκταση των κυρώσεων να συμπεριλάβει κυβερνητικούς αξιωματούχους.

To σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Politico πάντα, καλεί επίσης το Συμβούλιο «να εργαστεί, αν χρειαστεί, στη διεύρυνση του πεδίου της Απόφασης». Αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να είναι η απαγόρευση της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά λιμάνια για πλοία που συμμετέχουν στις τουρκικές έρευνες.

Το κείμενο σημειώνει την απόσυρση του Oruc Reis και δηλώνει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο ότι δεν θα συνεχιστούν οι τουρκικές έρευνες, ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Τέλος, το σχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζει ότι «παραμένει στο τραπέζι η προσφορά για μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα», αναφέροντας σαν παράδειγμα την επανέναρξη των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση. Δεν λείπει και η αναπόφευκτη πλέον δήλωση ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων.

Στο δείπνο η συζήτηση

Η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα πραγματοποιηθεί στο δείπνο την Πέμπτη το βράδυ. Η πρόσκληση που απέστειλε στους ηγέτες των 27 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να εξετάσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία.»

Η σύνδεση των ευρωτουρκικών με τη συζήτηση για τη νέα κατάσταση που δημιουργεί η εκλογή Μπάιντεν, ενδεχομένως παραπέμπει σε λήψη των σημαντικών αποφάσεων τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ουάσιγκτον.

Κλειστά τα χαρτιά της Μέρκελ

Να σημειωθεί ότι σε ομιλία της το πρωί στη γερμανική βουλή η Άνγκελα Μέρκελ δεν άνοιξε τα χαρτιά της αναφορικά με τις κυρώσεις την Τουρκία. Η καγκελάριος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε, η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Άγκυρας. Συγκεκριμένα είπε: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές. «Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε.»

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες. Προσέθεσε ότι «η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Ακόμα, ζήτησε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Δεν επηρεάζεται

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις όποιες ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος ο Τούρκος προσέθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει ενήργησε ποτέ με ειλικρίνεια και δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της. Είπε ακόμα ότι τίμιοι ηγέτες εντός της ΕΕ τάχθηκαν κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διεκδικεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ